Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Column: Jezelf moeiteloos ontwikkelen op een schaal van 1 tot 1000

ma 23 nov 2020 - Guido van de Wiel

Ik had laatst een sessie met een cliënt die zelf goed uit de voeten kan met de bewustzijnsschalen van David Hawkins. In Hawkins’ theorie heeft alles en iedereen een bepaalde trilling. Daar waar getallen tussen de 0 en 100 staan voor schuld en schaamte, daar loopt de schaal op, waarbij er een cruciale rol lijkt te zijn voor 'moed' op level 200. Vervolgens komen er hogere trillingsgetallen langs, zoals 'bereidwilligheid' op 310, 540 staat voor 'vreugde', 600 voor 'vrede' en 700 voor 'verlichting'. En zo loopt die op tot 1000. Altijd goed om nog iets te hebben om na te streven.

"Dus als je verlicht bent", aldus mijn cliënt, "ben je er nog niet eens!" Ze moet daar zelf om lachen, dus ze springt voor mijn ogen ineens in ieder geval naar trillingsniveau 540. Zelf denk ik dat er naast een 'maximale' individuele ontplooiing ook nog iets te doen is om die persoonlijke ontwikkeling in dienst te stellen van het grotere geheel. Zoiets als: de queeste om dat wat je ontvangen hebt ook weer door te geven.

Los van de vraag of Hawkins’ bewustzijnsschalen wetenschappelijk houtsnijden geeft deze esoterische opvatting van het leven mijn cliënt in ieder geval taal om te duiden wat ze ervaart.

Zij merkt de laatste tijd steeds beter welke mensen in haar omgeving een lager trillingsgetal hebben dan zij. En ze komt er recentelijk achter dat sommige mensen haar daarmee tegenhouden in haar eigen ontwikkeling. Want in de omgang met iemand met een lager getal, trekt die ander haar omlaag. Of eigenlijk natuurlijk: zij zichzelf. Die lagere trillingsgetallen begint ze steeds beter te herkennen in anderen. Zodra ze zich in zo’n vortex omlaag bevindt, heeft ze de neiging om die ander te overtuigen, of de behoefte om van die ander te willen winnen. En sinds kort de neiging om zich vooral heel schrap te zetten op haar eigen plek. "Ik prent me in om zelf vooral niet in een lager trillingsgetal te vervallen."

"Het klinkt nog altijd als vechten", zeg ik. "Ofwel wordt het vechten tegen de ander ofwel ga je een gevecht leveren met jezelf."

De nieuwste strategie die ze wil gaan hanteren is om al die mensen, boeken, ideeën en voormalige idealen met een lager trillingsgetal los te laten. Heel mooi natuurlijk, want het betekent dat ze nauwkeurig – en waarschijnlijk steeds nauwkeuriger – aanvoelt wie of wat haar helpt op het pad van haar ontwikkeling en wie of wat haar daarin tegenhoudt. Maar ik zie ook hoe zij zichzelf daardoor steeds verder isoleert. Hoe zij zichzelf toch aan het wapenen is tegen de buitenwereld, ermee gepantserd raakt en zich uitlevert door zich maar niet uit te leveren aan de anderen. Haar wereld wordt kleiner. Haar nieuwe wereld komt tot stand via steeds harder begrenzen, waarvoor ze bovendien meer en meer mensen moet afwijzen. Niet erg vreugdevol en liefdevol…

Een trillingsniveau van 540 zien vast te houden door de tijd heen is al een hele kluif. Tegelijkertijd zie ik hoe zij, krachtig en natuurlijk, het vermogen bezit om zich aan te sluiten bij een ander. Want enerzijds heeft ze last van de ervaring dat ze zo gevoelig is voor de energie van anderen; anderzijds heeft ze daarmee ook het talent ontwikkeld om daarbij aan te sluiten. Gezien het feit dat zij juist die kwaliteit bezit, raad ik haar – in het licht van haar vorming – aan om zich niet te zeer te richten op de lagere trillingsgetallen, maar zich te richten op mensen met hogere trillingsgetallen. Wie of wat inspireert haar juist? Wie of wat heeft het pad omhoog voor haar in petto? Wat als ze zich met juist die mensen, boeken en ideeën omringt? Ik hoor mijzelf zeggen: "Dan hoef je niet te gaan 'vechten tegen', maar word je automatisch 'gedragen door'. Je aansluiten bij die inspiratiebronnen trekt je automatisch omhoog. Naar een hoger trillingsgetal. Het is anders toch alsof je via de keldertrap de zolder probeert te bereiken." Er lijkt een verschil te bestaan tussen de strategie om je te begrenzen voor de lage getallen of om je juist open te stellen voor de hoge getallen. Ben benieuwd hoe de lift omhoog haar gaat bevallen en op welke verdieping ze eindigt in haar innerlijke wolkenkrabber.

Een gouden tip voor mensen die gevoelig zijn voor de energie van anderen, die HSP zijn of hooggevoeligheid bij zichzelf vermoeden én die tegelijkertijd het natuurtalent hebben om aan te sluiten bij anderen: ga geen pantser opbouwen. Ga niet vechten of gedoe opzoeken, maar kijk wat je nodig hebt om je ontwikkeling moeiteloos te laten verlopen. Wissel jaloerse gevoelens jegens een ander in voor inspiratie richting jezelf en je stijgt alweer een paar verdiepingen. Lever jezelf niet uit aan de boze buitenwereld, maar verander de context. Maak deze in het algemeen wat meer prikkelarm, omring je met mensen die het beste met je voor hebben, met mensen die hun gevoeligheid ontwikkeld en gecultiveerd hebben, met mensen tegen wie je opkijkt.

Voordat je het weet, level je met hen, val je samen met deze bronnen en zet je een hefboom in gang die jou brengt op een niveau van vreugde, vrede of verlichting.

Dat is de kracht van contextsturing.

 

Guido van de Wiel (Wheel Productions) is organisatiepsycholoog, (schrijf)coach en ghostwriter. Hij is onder meer verbonden aan Verdraaide organisaties en de Veranderbrigade. Onlangs verscheen bij Kloosterhof zijn nieuwste boek Van meetbaar naar merkbaar, van duurzaam naar dierbaarEerder schreef hij boeken zoals Durf het verschil te maken, Organiseren met toekomst en Innoveerkracht. www.wheelproductions.nl

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Guido van de Wiel - donderdag 26 november 2020

Dank erica, voor je reactie. Ik heb van oud hoogleraar Spiritualiteit Paul de Blot ooit geleerd dat je eigenlijk maar tot drie hoeft te kunnen tellen, omdat "het hart in drieën telt". Iets van goed, neutraal, niet-goed. Een mooie opmerking om ook weer deze column mee op spanning te brengen...

erica - donderdag 26 november 2020

intrigerend idee - eigenlijk werken we altijd met beoordelingen omtrent zaken, omgang en mensen - nu in een getal gevat, dat buitenaards hoog lijkt (vergeleken bij onderwijs 1-10). Benieuwd naar de uitwerking, op welk (getals)niveau zal mij dat triggeren?