Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Werken in high performance teams wordt ‘the next big thing’ op de werkvloer

di 26 mei 2020

High performance teams (HPT’s) veroveren de werkvloer, ook buiten IT. HPT’s zijn multidisciplinaire teams die op basis van een beproefde aanpak specifiek zijn samengesteld om een bepaald doel te realiseren. In deze teams werken mensen met verschillende profielen en achtergronden. Snel resultaat is de drijvende kracht achter de populariteit van HPT's.

Dit voorspelt Ordina op basis van de Ordina Digital Monitor. “Werken in high performance teams leidt tot sneller resultaat, een hogere betrokkenheid van collega’s en lagere kosten door kort cyclisch werken”, zegt Ton Hagens, directeur high performance teams bij Ordina. “Dat wisten we door ervaring bij onze klanten, maar dit rapport bevestigt deze trend volledig. Ook in uitzonderlijke omstandigheden, zoals nu tijdens de coronacrisis, zien we dat onze high performance teams op hoog niveau blijven presteren. Ze maken namelijk gebruik van slimme IT-tooling voor hun werk, ze zijn gewend aan op afstand werken en ze schrikken niet van onverwachte veranderingen.”

Belangrijkste uitkomsten:

  • De 4 belangrijkste voordelen van HPT’s volgens de respondenten (die met HPT’s hebben gewerkt) zijn: sneller resultaat door kort cyclisch werken (63%); wendbaarheid door vaker prioriteren (46%); hogere medewerkerstevredenheid door meer zelforganisatie (38%); lagere kosten door efficiënter werken (33%).
  • 33% van de IT-teams werkt inmiddels op deze manier; buiten de IT-afdeling werkt 27% op deze manier. Daarnaast is 24% van de respondenten deze nieuwe werkwijze aan het verkennen met de inrichting van de eerste teams.
  • De meest cruciale factoren om een HPT succesvol te laten zijn, zijn volgens dit rapport: coaching en begeleiding (47%), de samenstelling van het team (46%) en adoptie van teamwerkwijze door de hele organisatie (34%).

 

Next big thing
De verwachting is dat het aantal teams ook buiten de IT-sector sterk gaat toenemen; volgens de ervaringsdeskundigen in het onderzoek zijn HPT’s over 5 jaar een nóg belangrijkere manier om slimmer, sneller en efficiënter samen te werken aan resultaat. 6 op de 10 respondenten (60%) die al eens hebben gewerkt met HPT’s, verwachten dat deze manier van werken steeds meer en vaker wordt toegepast.

Hagens: “Het zijn zelforganiserende teams die met methodieken werken zoals scrum en design thinking in een ‘continu verbeteren’ cultuur. Daarnaast zijn ze gericht op hoge performance. Voor onze klanten betekent dit dat ze binnen korte tijd kunnen beschikken over professionele teams die zelflerend zijn en snel toegevoegde waarde leveren voor de business."

Belemmeringen
De belangrijkste drempels die in het onderzoek worden genoemd om met HPT’s te werken zijn een gebrek aan gekwalificeerde mensen (genoemd door 32%), te weinig prioriteit binnen de organisatie (26%) en gebrek aan support van het management (25%). Hagens: “We weten uit ervaring dat high performance teams juist een antwoord kunnen zijn op bovengenoemde drempels. Als deze manier van werken de juiste support krijgt van de directie gaan bedrijven hier de vruchten van plukken.” (bron: HRpraktijk)

 

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst