Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Verbindend leiderschap; richting geven in de tussentijd

di 24 mei 2011 - Debbie Molhuizen

In deze tijd van veranderingen wordt iets nieuws van ons verwacht. Leiders die hun kop in het zand steken en wachten tot deze dynamische tijden zijn overgewaaid, missen steeds vaker de boot. We leven in de tussentijd waarin we het oude achter ons laten terwijl het nieuwe nog niet in zicht is.

De tussentijd vraagt koers te vinden en houden, terwijl het buiten stormt of windstil kan zijn. Dit vraagt van leiders dat zij visie en richting uitzetten én om kunnen gaan met de twijfel en onzekerheid. Het antwoord van leiders van deze tijd is dat zij hun kracht met hun kwetsbaarheid verbinden. Zo koersen zij af op de nieuwe tijd. Om kracht & kwetsbaarheid te leren bundelen, kan het helpen om in de tussentijd je zelf te ontmoeten. De volgende tien tips geven richting om in verbinding te zijn met je zelf.

 1. Ken je angsten
  Deze tijd kenmerkt zich door onzekerheid, wat de eerste vorm is van angst, zoals irritatie een eerste vorm is van boosheid. Op het moment dat je je eigen angsten kent, zoals bijvoorbeeld faalangst of angst om er niet bij te horen, dan kun je dit inzicht gebruiken om sturing te geven aan jouw gedrag.
 2. Beheer je emoties
  Wij beschikken over vier basis emoties, vier B’s: Blij, Bedroefd, Boos en Bang. Door het oppikken van de signalen die mijn emoties mij geven, kan ik ontdekken hoe het in wezen met mij is en kan ik handelen op een manier die past bij mij. Dus in plaats van je emoties te beheersen, wat in mijn beleving je emoties onderdrukken betekent, ga je in contact met je emoties.
 3. Kies
  Stelregel is: volg je hart en kies wat klopt voor jou. Als het klopt voor jou, dan klopt het. Echter, keuzes maken heeft consequenties. Deze vinden we vaak lastig ‘te nemen’. Heb je moeite met keuzes maken? Zet eens een stap verder in je gedachten en bedenk tegen welke gevolgen je opziet. Welke emoties roept het op?
 4. Doorleef het leven
  Maak wat je tegen komt in het leven ook echt mee. Erken daarbij dat je het ene moment kan stralen van energie en het andere moment niet. Zie het als eb en vloed, een stroming of een ritme. We kennen licht én schaduw. Omarm beide kanten van jezelf.
 5. Ontmoet jouw ego
  Zeg je vaak… ik ben , ik heb, ik wil, ik weet, ik kan…..?  Dan is jouw ego aan het woord. In geen geval onmenselijk en nodig bovendien. Handel je puur en alleen vanuit ego, dan is mijn verwachting dat jouw ziel tekort zal komen. Knoop eens een gesprek aan met jouw eigen ego!
 6. Vergroot je bewustzijn
  Door bewust te zijn en je zelf open te stellen, kom je steeds meer over jezelf te weten. Je wordt zelf een bron van inzicht en zo kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen. Blijven leren is nog nooit zo dichtbij geweest.
 7. Ken je kabouters
  Kabouters vertegenwoordigen al die zinnen, overtuigingen en innerlijke stemmen die sturing geven aan jouw gedrag.  Ze zijn vaak stevig in jou geworteld. Om te worden wie je bent, helpt het je kabouters te leren kennen en te onderzoeken welke boodschappen nog wel bij je passen en welke niet meer. Het is aan jou je eigen set van waarden en overtuigingen samen te stellen. En dat betekent dat je wellicht een aantal ‘wetmatigheden’ die je hebt geleerd, los wilt laten.
 8. Luister
  Luister naar jouw eigen stem en naar de stem van anderen. Ontwikkel de gave om in het luisteren te genieten van de diversiteit en ontdek tevens waar de overeenkomsten liggen. Stel je oor beschikbaar, en stel je oordeel uit. Wij mensen voelen ons het meest gezien als we gehoord worden.
 9. Vertrouw
  Door te vertrouwen, ontstaat meer. Ook als zijn er genoeg situaties in het leven voorbij gekomen waaruit het tegendeel blijkt, ik blijf erbij dat je hart openen en je overgeven je meer kans geeft op liefde, plezier en verbinding. Een mooie bijkomstigheid van vertrouwen is overigens dat je op basis van vertrouwen de controle los mag laten. Dat scheelt voor velen een berg energie!
 10. Ontdek je eigen waarheid.

De tips die ik met je deelde, geven mij richting in deze tijd en helpen mij te worden wie ik ben. Ik geloof in delen en ook dat iedereen zijn eigen pakket aan tips heeft. De laatste tip is dan ook helder: vaar jouw eigen koers!

Debbie Molhuizen, Directeur de Tussentijd  en schrijfster van het boek ‘De tussentijd; route naar verbindend leiderschap’, http://www.detussentijd.nu/Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Ada Knol - zondag 29 mei 2011

Hallo Debbie, De theorie van Marshall Rosenberg over Geweldloze Communicatie bestrijdt jouw stelling in punt 5. Het gebruik van "ik" in communicatie in combinatie met de feedback-regels duidt niet op ego, maar juist op bewustzijn.

Carola Pelder - woensdag 25 mei 2011

Ja, je emoties leren kennen, begrijpen, waarderen en integreren in je leven. Je emoties als jouw persoonlijke navigatiesysteem. Als je kunt zien en ervaren, dat ook je negatieve emoties, jou positief kunnen helpen, dan volg je de weg naar evenwichtige emotiebalans. De confrontatie, deze route, is lang niet altijd makkelijk, wel heel hard nodig op weg naar verbindend leiderschap.