Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Test: hoe coachbaar is jouw klant?

di 28 sep 2010 - Petra Megens

Aspirant-coachees laat ik vaak een beetje schrikken in het kennismakingsgesprek. Dat doe ik bewust. Waarom? Omdat coaching flink afschrikwekkend kan zijn. Je werkt één op één aan specifieke leerdoelen. Een volwassene die nieuw effectief gedrag wil leren, moet oud ineffectief gedrag afleren. Soms decennia oud gedrag. Moet strategieën die al jaren contra-productief zijn, overboord gooien. Oude stellingen verlaten en nieuwe gezichtspunten aannemen. Blinde vlekken die niet voor niks blind waren, eindelijk onder ogen komen. En dat waar een andere volwassene bij is. Je moet maar durven! Tenminste, als je mijn klant wil zijn.

Neem niet zomaar elke klant
Daarom laat ik aspiranten liever meteen een beetje schrikken. Dat verkleint de kans dat ze na een paar sessies alsnog op de vlucht slaan. Natuurlijk: als ik ze meteen afschrik, is de kans kleiner dat ze mijn klant worden. Maar dat vind ik niet erg. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik neem niet zomaar elke klant aan die mij wil inhuren. Dus voordat we dat eerste schrikgesprek hebben, wil ik weten of ze überhaupt wel coachbaar zijn.

Hoe coachbaar ben jij?
Hiervoor heb ik jaren geleden een assessment gemaakt dat nog steeds goed werkt: “Hoe coachbaar ben jij?” Het is een simpele vragenlijst die inventariseert wat de aspirant kan en wil investeren in een coachtraject. Willen ze zichzelf de waarheid vertellen? Hebben ze support van de omgeving? Hebben ze genoeg motivatie, tijd, energie, en niet te vergeten, genoeg geld voor coaching? Je ziet, ik waarschuw mijn klanten tweemaal voor ze me inhuren. En ik kan je vertellen: een gewaarschuwde klant  telt voor twee. Ook in mijn portemonnee ;-)

Doe de test
Wil je dit coachtool gebruiken voor jouw eigen aspirant coachees? Ga gerust je gang. Je vindt hem op mijn website. Feedback is meer dan welkom. Dat houdt mij scherp, en dat is mij veel waard.

Voor meer tests en tools ga je naar www.petramegens.nl. Petra Megens is coach, spreker en schrijver. Haar boek ‘Knetterdruk – werken in deze hyperactieve tijd’ verscheen bij uitgeverij Thema.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

johanna vermeer - maandag 13 december 2010

onvoorstelbaar.verkeerd machtsmisbruik. de slechtste coaches die je kunt treffen.

Emma Veenstra - donderdag 21 oktober 2010

Het kan best zijn dat Petra Megens een goede coach is hoor, wie weet, maar op mij komt haar verhaal over als vervuld van zelfgenoegzaamheid en alles behalve liefdevol. Haar boodschap: "Ik schrik jou af en alleen als je volgens mijn boekje reageert verwaardig ik mij, jou als cliënt te aanvaarden". Iemand 'laten schrikken' ter introductie? Dat lijkt mij persoonlijk het láátste middel waar een coach/counselor zich van zou moeten bedienen. Onveiligheid troef! Kickt Petra wellicht op het confronteren? In feite is dat een test op de factor MACHT; op wie de baas' is. "Ben jij wel coachbaar? Ik, Petra Megens, bepaal dat!" Het klinkt in mijn oren als: 'alleen als je aan MIJN voorwaarden voldoet mag je meedoen'. Ach arme... Vaarwel avontuur, goodbye zelfkennis, adieu ontdekkingsreis... Het is hier Petra zélf die de veiligheid van de machtspositie, van de hiërarchie nodig heeft om te kunnen functioneren in haar rol als 'coach'. Niks gelijkwaardigheid - want stel je voor dat ze zélf zou schrikken! Nee, dat avontuur durft slechts een enkeling aan te gaan; dat is voorbehouden aan degene die durft te bekennen dat hij of zij het zelf ook niet bij voorbaat al weet. Maar die in elk geval bereid is het avontuur aan te gaan: SAMEN.

Ine Bimbergen - vrijdag 8 oktober 2010

Zoals gedreigd blijf ik je achtervolgen Petra ;-) Ik kom je gek genoeg ineens ook overal tegen...Vind dit wederom een heerlijke benadering en je vragenlijst een mooie tool. Dank weer en hartelijks van Ine.

Eva-Maria - woensdag 29 september 2010

Dag Petra, Dit vind ik een hele interessante inspiratie. Fantastisch dat je dit wil delen met anderen! Dit appercieer ik enorm. Warme groeten, Eva-Maria

Jane - woensdag 29 september 2010

Heel leuke tests, en een heel persoonelijke website - echt uitnodigende!