Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Talent: verborgen bron van stress en burn out

wo 25 aug 2010

Talent: verborgen bron van stress en burn out
Functies definiëren we meestal in termen van verantwoordelijkheden, zelden in termen van talent. Verantwoordelijkheden, de ‘output’ van een functie, zijn zichtbaarder dan de input, de capaciteiten. Als je talenten en verantwoordelijkheden in verhouding zijn, dan is er flow. Is er frictie, dan onstaat stress. Te veel verantwoordelijkheid is niet goed, te weinig evenmin. Dat is bijna een open deur. Maar hoe zit het met talent als katalysator van stress en burn out? Wat gebeurt er als je je talenten niet kan gebruiken, of als je daar geen plezier (meer) in hebt? Hoe krijg je frictie, hoe krijg je flow?

Talent = ontvankelijkheid
Ben je meer dan gemiddeld begaafd op één of meer vlakken (verbaal-taalkundig, muzikaal-ritmisch, logisch-wiskundig etc.), dan ben je per definitie ook meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels op datzelfde vlak. Dit ontdekte Dabrovski (1902-1980), een Poolse psychiater en ontwikkelingspsycholoog. Dabrovski stelt dat die hogere  ontvankelijkheid een voorwaarde is voor ontwikkeling van het talent. Ontwikkelingspsychologen als Howard Gardner (‘multiple intelligences’) hebben op deze theorie voortgeborduurd.

Overprikkeld, ondergewaardeerd?
Die intelligenties of talenten kunnen de verborgen bron zijn van overprikkeling en burn out. Voelt iemand zich overprikkeld, overvraagd, of juist ondergewaardeerd, niet gezien? Grote kans dat er in haar werk of daarbuiten frictie is tussen wat zij te bieden heeft en wat er van haar gevraagd wordt. En let op: wie haar talenten te weinig gebruikt, kan des te heviger stress ervaren. Burn out kan ook ontstaan omdat je zelden of nooit gebruik kan maken van talenten waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Flow-test voor coaches
Geïnteresseerde coaches kunnen een exemplaar downloaden van mijn flow-talenten-test, gebaseerd op het werk van Dabrovski en Gardner. Ga hiervoor naar http://www.petramegens.nl/ en typ in de browserbalk: test_flow.pdf. Je mag hem voor jezelf gebruiken zoals je wilt. Als je hem verspreidt of met coachees gebruikt, dan vraag ik van je om dat met volledige bronvermelding te doen. Feedback welkom!

Voor meer flow en talent ga je naar www.petramegens.nl. Petra Megens is coach, spreker en schrijver. Haar boek ‘Knetterdruk – werken in deze hyperactieve tijd’ verscheen bij uitgeverij Thema.

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

joke goslinga - vrijdag 27 augustus 2010

prima! niethelemaal nieuw, maar wel weer net een spade dieper in de omwoelde grond van burnout,(werk)stress en talenten

Marianne Panneman - donderdag 26 augustus 2010

Petra, interessante invalshoek, maakt me nieuwsgierig naar Dabrovski én naar de flow-talenten-test. Hartelijke groet, Marianne Panneman, Loopbaancreatie