Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Zes sleutels die u laten uitblinken in alles wat u onderneemt

ma 22 nov 2010

'Bijna gans mijn leven heb ik de mythe geloofd dat sommige mensen met bepaalde talenten worden geboren en dat het potentiëel om uit te blinken in wat dan ook grotendeels wordt bepaald door onze genen. Vandaag weet ik beter,' schrijft Tony Schwartz, de president en CEO van The Energy Project, in de Harvard Business Review.

Uit zijn onderzoek en gesprekken met tientallen managers in evenveel bedrijven concludeert Schwartz dat het mogelijk is om elk talent of capaciteit op eenzelfde manier te verbeteren als sportlui spieren sterker maken door ze voortdurend te trainen. De Griekse filosoof Aristoteles zei 2000 jaar geleden al: ‘We zijn wat we steeds opnieuw doen’.

Die stelling wordt ook verdedigd door neurowetenschapper Daniel Levitin. Volgens hem en ook andere  wetenschappers bestaat er zelfs een magisch getal dat toelaat ware expertise te bereiken: 10.000 uur. ‘Studie na studie, of het nu om componisten, basketballers, auteurs, schakers of meesteroplichters gaat, telkens opnieuw komt dit cijfer tevoorschijn. 10.000 uur is het equivalent van 3 uur per dag, zeven dagen per week, gedurende 10 jaar. Niet één keer heeft iemand een voorbeeld gevonden van iemand die de absolute wereldtop bereikte in minder tijd.'

Schwartz geeft de zes sleutels die u zullen toelaten uit te blinken in wat u ook maar wil:

1. Doe wat je graag doet. Passie is een onwaarschijnlijke motivator. Het zorgt voor focus, veerkracht en doorzettingsvermogen.

2. Doe het moeilijkste werk eerst. Uit verschillende studies blijkt dat we steeds opnieuw de neiging hebben om plezier op te zoeken en pijn weg te duwen. Maar uit die studies blijkt ook dat mensen die het hoogst mogelijke hebben bereikt in hun vakgebied de minder aangename delen van hun dagtaak ‘s morgens al aanpakken, vooraleer ze iets anders doen.  Net dan hebben ze de meeste energie en de minste afleidingen.

3. Oefen continu en zonder onderbreking voor periodes van telkens 90 minuten. Neem dan een pauze. Niemand kan langer focussen dan 90 minuten. 4 1/2 uur per dag oefenen is ook een maximum.  

4. Vraag om feedback van een expert, maar met mate. Hoe eenvoudiger en preciezer de feedback, hoe beter je je oefenschema zal kunnen aanpassen. Te veel feedback heeft vaak een verlammend effect en vertraagt de leercurve.

5. Herbron. Relaxeren nadat je je hebt ingespannen geeft de mogelijkheid om te herbronnen en de opgedane kennis te verwerken. De meeste creatieve ideeën komen trouwens tijdens momenten van ontspanning.

6. Maak een ritueel van je praktijk. Discipline en inzet zijn overroepen. Wie moeilijke taken tot een goed einde wil brengen, moet er een ritueel van maken. Doe ze op een specifiek tijdstip en wijk daar nooit van af. Daarna hoef je er geen energie meer aan te verspillen.

Bron: Express.beGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Eva-Maria - donderdag 25 november 2010

Hier lees ik 6 héél interessante sleutels. @Sylvia: dit lees ik heel graag "neem kleine stappen en wees zacht voor jezelf" ben ik het volmondig mee eens neem kleine stappen en neem ze ook effectief, het gaat niet meteen over de grote stappen en sprongen, elke dag een beetje, gestaag, laat het zo groeien, op jouw tempo; en de bal gaat aan het rollen

A - woensdag 24 november 2010

x

Sylvia Lambregts - woensdag 24 november 2010

Ook ik ben van mening dat je veel kan leren en doen. Deze 6 sleutels zijn absoluut een goede manier om de "vaart" in je onderneming/praktijk te houden. Ik heb echter ook gemerkt dat als je je passie niet weet het moeilijk is om gefocused te blijven. En als je je passie werkelijk helder hebt je doelen als vanzelf zullen volgen en daarmee ook je doelgerichtheid. De tip: doe wat moeilijk is eerst, is een héél belangrijke. Daarmee haal je een last van je schouders en het geeft je energie voor datgene waar je wel zin in hebt. Wat ik nog toe wil voegen is: neem kleine stappen en wees zacht voor jezelf.