Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

"Rechercheurs coachen bij verhoor leidt sneller tot de waarheid"

ma 23 mei 2011

Rechercheurs zachte verhoortechnieken aanleren en hen coachen om hun persoonlijke verhoorkwaliteiten te verbeteren, leidt tot betere politieverhoren en brengt de waarheid sneller aan het licht. Dat zegt doctoranda Lotte Smets van de Onderzoeksgroep Sociale Veiligheidsanalyse van de Gentse Universiteit.

Tijdens coachingssessie bij de lokale en federale politie van Antwerpen, Gent en Mechelen, bleek dat de zogenaamde 'zachte verhooreigenschappen', zoals empathische en communicatiegerelateerde competenties, verbeterden. "Die competenties bleken beter en gemakkelijker aan te leren, dan de 'hardere of strengere verhooreigenschappen' af te leren zijn", aldus Lotte Smets. "Zachte eigenschappen zijn noodzakelijk om open en non-suggestieve vragen te kunnen stellen en een neutrale verhoorhouding aan te nemen. Die eigenschappen gaan samen met het vermijden van ongeoorloofde druk in de verhoorkamer." Volgens de onderzoekster zijn zachte verhooreigenschappen belangrijk om uiteindelijk de waarheid te achterhalen. Tijdens het onderzoek werden twee nieuwe trainingsmethodieken getest, waaruit bleek dat de verhoorcompetenties van de rechercheurs in beide gevallen verbeterden. De onderzoekster start bij de federale politie met opleidingen tot verhoorcoach, voor rechercheurs die hun collega's zullen bijstaan en begeleiden.

Bron: Metrotime.beGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

hanne - donderdag 26 mei 2011

Het coachend aanleren van zogenoemd meer "zachte" verhoortechnieken; open non-suggestieve vragen stellen en geoorloofde,acceptabele vormen van "druk" en dat dan MET betere politieverhoren én de waarheid sneller aan het licht brengend, wat een super resultaat. Lotte Smets, bedankt. Heel veel success gewenst bij het opleiden van rechercheurs die hun collega's weer nog beter kunnen bijstaan en begeleiden. Het klinkt voortreffelijk! Klinkt als een grote aanwinst voor het vak van begeleiden en coachen. Ik ben heel benieuwd!!

Erna Waal - woensdag 25 mei 2011

Goedendag, Dit is voor mij een interessant onderwerp. Ik vraag mij dan ook af hoe men verhoor en coachtechnieken tegelijk kan gebruiken. Vertrouwen, oordeelvrij en het vooral niets vinden houden mij daarin bezig. Kunt u mij daarover meer vertellen. Hoe kan men dat met elkaar verenigen. Alvast bedankt voor u reactie. Hartelijke groeten, Erna Waal Assurantieadviseur Coach/counsellor