Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Multitasken? Investeer in ‘Dit, hier, nu’

wo 12 mei 2010 - Petra Megens

Hebben jouw coachees het ook ‘eigenlijk’ te druk voor coaching? Komen ze vaak te laat omdat ze nog van alles moesten doen? Checken ze hun mobiel tijdens jullie sessie? En hadden ze alwéér geen tijd voor hun huiswerk? 
…Of ben jij zelf zo iemand? 

We zappen van hot naar her. Overal bereikbaar, nergens echt aanwezig. Altijd plannen in ons hoofd, nooit tijd om alles gedaan te krijgen. Een overload aan piepjes en bliepjes, taken en processen. Multitasken is de moderne manier om jezelf te handhaven. Dat lijkt logisch: computers doen het ook. Dat spaart tijd en energie. Op het scherm zie je maar één ding gebeuren. Maar inwendig lopen er vele tientallen processen tegelijk. Dat krijg je met elektrische stroom: dat kan razendsnel wisselen. 

Mensenhersenen werken ook op stroom. Maar daarom kunnen ze nog niet multitasken. Want waar computers rustig zonder kunnen, en mensen niet, is concentratie. Concentratie kost tijd. Het duurt zo’n acht minuten eer je aandacht volledig gefocust is. Wat daarmee niet verloren gaat elke keer als je je op iets anders richt! Wéér acht minuten aan inzicht, verdieping, creativiteit, plezier kwijt. En nog veel meer unieke menselijke processen. Keer op keer op keer. Dat spaart helemaal geen tijd en energie. 

‘Te druk’ is geen kwestie van te weinig tijd, maar van te weinig rust. Dus, multitasken? Vergeet het maar. Investeer je aandacht en je tijd in dit. 

Hier. 

Nu. 

Meer van dit, hier, nu: www.petramegens.nlPetra Megens is coach, spreker en schrijver. Haar boek ‘Knetterdruk – werken in deze hyperactieve tijd’ verscheen bij uitgeverij Thema.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst