Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Geproefd: Mindfulness is eigenlijk heartfulness

di 26 apr 2011 - Gaby van Eck

Vrijdagavond om 19.30 uur rijd ik door kleine dorpjes naar de Noarder Pleats in Smallebrugge, Friesland. Op mijn tom-tom staat de postcode ingetoetst want Smallebrugge blijkt uit vijf boerderijen te bestaan. Toch stuurt mijn tom-tom me de verkeerde kant op en ik besluit zelf het heft in handen te nemen: ik kijk op de borden langs de provinciale weg en zie het bord Smallebrugge staan. In het pikkedonker rijd ik tussen de weilanden en watertjes naar Smallebrugge. Wat is het hier nog écht donker! Uiteindelijk kom ik aan bij de boerderij, Margje Duursma opent de deur en ik krijg een warm ontvangst. We drinken een heerlijke cappuccino en eten een stuk speculaas in de woonkamer van een van de appartementen–met de toepasselijke naam ‘in de wolken’- in de boerderij waar ook mijn slaapkamer ligt. Ik kleed me om, trek een comfortabel zittende broek aan en neem mijn dekentje en kussen mee naar de conferentieruimte.


Mindfulness- de kracht van je aandacht
Ik vertoef in Smallebrugge, een klein dorpje in Friesland waar ik van vrijdagavond tot en met zondagmiddag zal verblijven in een prachtige boerderij. Hier ben ik om een weekend lang de training ‘Mindfulness-de kracht van je aandacht’ te ervaren. Mindfulness betekent aandacht hebben voor de werkelijkheid in het hier en nu, vanuit een houding van niet-oordelende acceptatie. Ik leer hier in een weekend hoe ik in het dagelijks leven ‘mindful’ kan zijn. Dat gaan we in vier stappen leren.

40 uur stilte
Margje is de gastvrouw en verzorgt samen met Willem de catering, ze laat mij de conferentieruimte zien en ik kan nog net kennismaken met twee vrouwen van de groep die mij hartelijk verwelkomen. Ik schuif aan bij de groep en leg mijn matje neer. Menno kondigt aan dat de stilte ingaat. Geen boeken, geen mobiele telefoons, geen tv, geen radio, nauwelijks oogcontact, geen gesprekken, geen contact gedurende 40 uur. Zondagmiddag zullen we de stilte weer verbreken na een laatste oefening voor de lunch. Vreemd is het om dan te ervaren welke stem bij wie hoort, en welke conversatie er dan is na 40 uur stilte met elkaar te hebben gedeeld. De groep bestaat uit twaalf vrouwen en één man en we worden begeleid door Menno Prins. Voor Bibi de Boorder is dit weekend een jaarlijks terugkerend weekend waarin ze alle tijd en aandacht voor haar zelf heeft en zij weer de wijze woorden van Menno Prins laat doordringen. Wilma Pel wil wederom stilte ervaren en samen mediteren, de verbintenis voelen. Menno Prins is de enige die spreekt. Indien nodig kunnen we dringende vragen op een blauw briefje schrijven en aan Menno geven, die hij dan tussendoor zal beantwoorden. Hier wordt geen gebruik van gemaakt.

We starten op de vrijdagavond 20.00 uur met de eerste stap: Ontspannen. Oefeningen zoals een bodyscan en het mee laten voeren op je ademhaling, maken dat we ons volledig kunnen ontspannen. De bedoeling is dat gedachten wegebben, Er is wat er is. Af en toe hoor je zelfs iemand snurken. Om 22.00 uur worden we onze slaapkamers gestuurd en kunnen we de oefening voortzetten in ons bedje. De volgende ochtend worden we om 6.30 uur gewekt door een belletje van Menno en treden we aan om 7.00 uur. We starten dan met een ‘zonnegroet’ en vervolgens een ademhalingsoefening. Een uur later zitten we samen aan de ontbijttafel, we hebben geen oogcontact. Ik hoor mijn buurvrouw op een cracker kauwen, ik zie terloops dat een ander op zoek is naar bestek, ik doe niets. Normaal zou ik direct mee gaan helpen zoeken, maar nu doe ik niets. Ik hoef alleen aandacht voor mezelf te hebben. Ik voel mijn hartslag en ik hoor mijn kauwen. Ik ben bang dat het irritant klinkt, maar vervolgens laat ik dat gevoel los, tenslotte maakt iedereen geluid bij het eten. In de hal staat de koffiemachine met de heerlijke cappuccino en met thee en sapjes, water en koekjes. Op de pilaar hangt het rooster wanneer we verwacht worden in de conferentieruimte. De ruimte ligt vol met onze matjes en matrassen en dekens.

Om 08.00 uur starten we met de tweede stap: Waarnemen. Menno start weer met zijn verhalen. Overigens brengt hij me af en toe flink in verwarring; soms hoor ik tegenstrijdigheden in zijn verhaal. Dat had hij ook al aangekondigd vrijdagavond. Dat betekent dat je zelf aan de slag mag met het verwerken van deze informatie, want je kunt er niets van zeggen. Menno laat ons aandacht hebben voor al onze zintuigen: met gesloten ogen krijgen we dingen in onze handen en ruiken we eraan, we proeven hoe het smaakt en voelen welke vorm het heeft, we ruiken of het een geur heeft en luisteren of er geluid is. Ik merk dat ik het spannend vind; het doet me denken aan de spelletjes die we deden op de verjaardagsfeestjes toen ik een jaar of zes was. Later laat Menno zien wat we hebben waargenomen. Het valt me op dat niemand enige emotie laat zien, het is gewoon oké.

Ook gaan we naar buiten en wandelen we in stilte door de Friese weilanden. Ieder voor zich met alle aandacht bij je ademhaling, het ritme van je stappen, een grassprietje, de wind die beweging geeft en dat waar je aandacht aan geeft. Tijdens de lunch krijgen we de opdracht om te ervaren hoe het is om met alle aandacht te eten. Te proeven, te kauwen, te ruiken, te kijken en luisteren. Het eten smaakt heerlijk (complimenten voor de cateraar). Ik geniet van de rust, van het eten, het drinken. Wat een sensatie!

Na de lunch gaan we verder met stap drie: Niet oordelen. Tegenstrijdig is het feit dat je daardoor juist de focus krijgt op je oordelen. Je krijgt het effect van ‘denk niet aan het roze olifantje met het aapje op zijn rug dat een geel petje draagt’. “Niet oordelen is geen vaardigheid”,  zegt Menno, “in tegenstelling tot wel oordelen”. We gebruiken onze smaakpapillen; we kiezen een snoepje uit van het dienblad. Menno vraagt ons om het op de tong te leggen en niet te zuigen, sabbelen of bijten. Ik laat het  gewoon smelten op mijn tong. Ik heb geen oordeel, maar ervaar de ervaring. Menno praat maar door: een waterval van woorden en dan weer stiltes. Hij vertelt prachtige verhalen, gooit er af en toe een vraag doorheen en brengt ons regelmatig in verwarring. Dan vraagt  hij ons te ontdoen van de stickers met oordelen die we in de loop van de jaren hebben opgeplakt. “Een oordeel is als een etiket dat op het raam of spiegel geplakt wordt”. Het voegt niets toe aan wat je door het venster of in de spiegel kunt zien, maar het neemt juist iets weg! Door niet-oordelen houd je alles open. We gaan hiermee aan de slag. Hij vraagt ons de laatste restjes van onze stickers symbolisch te ontdoen onder de douche. Vervolgens hebben we weer alle aandacht voor het diner en smullen we van het heerlijke eten dat Margje ons voorzet. Na het diner scheppen een aantal dames los van elkaar een luchtje, anderen genieten van een kopje koffie met een lekkere bonbon.

Heartfulness
Vervolgens wordt de laatste stap ingezet, stap vier: Accepteren. Om te accepteren hoef je slechts te ontvangen en te bedanken. We doen weer een oefening die ik niet kan uitleggen, maar die voor een prachtige verbinding zorgt met ons allemaal in de conferentieruimte. Op energetisch niveau voel ik dat we één zijn. Het voelt fantastisch, liefdevol. Het voelt als heartfulness. De mind is leeg, het hart is vol. Je moet het zelf ervaren, er zijn geen woorden voor te bedenken. Tijdens de evaluatie op zondag, nadat Menno het teken geeft dat de stilte verbroken mag worden, merken we dat woorden het gevoel tenietdoen. We bemerken, dat we weer snel geneigd zijn om etiketten te plakken en we willen het liefst weer stilzijn.
Zondagmiddag om drie uur stap ik weer in mijn auto en ik ben blij dat ik nog twee uur moet rijden in stilte. Heerlijk die aandacht voor jezelf, heerlijk die stilte! Het is een zeer bijzondere ervaring dat je een zeer warme hechte band kunt hebben met mensen die je nauwelijks kent en hebt gesproken, maar zoveel mee hebt gedeeld in stilte! Wat heb ik gemist in dit weekend? Misschien een extra yoga oefening?

In december 2010 en maart 2011 zal Menno Prins weer zo’n fantastisch weekend op de Noarder Pleats begeleiden; en met de fantastische catering van Margje Duursma is het een super cadeautje voor jezelf!Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst