Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Lachertje

di 28 jun 2011 - Natascha Bruti

Ik woonde een avond familieopstellingen bij. Tijdens de inloop die, mede door de koffie en cake, qua sfeer verdacht veel leek op een begrafenis zag ik een jongeman steeds zenuwachtig op zijn horloge kijken. 1 minuut voor half kwam zijn onrust op hoge hakken binnen.

We begonnen in de kring. Miss Prada bekende 'Ik doe dit voor hém. Op advies van zíjn coach'. De woorden 'hem' en 'zijn' klonken als een vies vaatdoekje.

We begonnen. Miss Prada mocht representant staan voor iemand uit de groep. De andere representanten schuifelden steeds wat dichterbij in dit systeem. Erg dichtbij. Ze zuchtte. De opsteller keek haar diep aan en zei: 'hoe voel je je?'. 'Nou, nogal benauwd'. Peinzend keek hij haar aan en herhaalde langzaam haar woorden ' nogal benauwd...'. En knikte ernstig. Iedereen knikte mee. De opstelling was hiermee klaar. De vraagsteller huilde openlijk en zei 'dat is het précies'.

In de pauze zat ik buiten in de mooie voorjaarsavond en plofte ze naast me neer, rookte en las haar berichten. ' Zo, dus het was een benauwende ervaring voor je?' waagde ik het te zeggen. Haar perfect geëpileerde boogjes schoten wat omhoog en ze antwoordde loom 'hoe zou jij je voelen met al die mensen die steeds dichterbij je komen staan? Benauwend toch...'.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Natascha Bruti - zaterdag 2 juli 2011

Hallo Maarten. Familieopstellingen zijn voor mij bijzonder waardevol. Ik werk er zelf mee en ik draag jet maximaal respect toe. Dese rubriek gaat om lichtheid, situaties die een glimlach kunnen ontlokken. En die glimlach zit soms verpakt in de meest serieuze aangelegenheden. Zoals beschreven. Zonder oordeel, wel met de nadruk op een onderdeel van de avond.

Maarten van Rootselaar - zaterdag 2 juli 2011

Dag Natascha,ondanks je reactie hieronder lijkt het in je beschrijving of je familieopstellingen maar een lachertje vindt. Dat is jammer. In verschillende situaties - met andere begeleiders - merkte ik dat familieopstellingen een heel mooie methode is om situaties in een familie of een organisatie te verhelderen.

Natascha Bruti - woensdag 29 juni 2011

Hallo Rosita! Waarom dit verrassende voorval mij deed glimlachen was dat het prima was zoals het was. De vraagsteller erkende en herkende de benauwdheid en voelde zich vrij. Misschien juist wel een hele goede opsteller ;) En er geen andere reden voor de beschrijving dan deze glimlach te willen delen en samen te verwonderen over hoe dingen kunnen gaan.

Rosita Custers - woensdag 29 juni 2011

Gelukkig is dit geen standaardbeeld van Familieopstellingen. Nooit meer naar zo'n slechte begeleider toegaan zou ik zeggen. Wat mij ontgaat echter is de bedoeling van deze korte schets. Of was Natascha in de veronderstelling dat er nergens charlatans onder de hulpverleners zijn?