Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Geproefd: Jezelf presenteren is jezelf verkopen. Of niet soms?

ma 09 aug 2010

Geproefd: Jezelf presenteren is jezelf verkopen. Of niet soms?
Workshopleider: Katrien Smets
Proever: Friso Vonder

Een dag in het teken van jezelf presenteren
In de aanloop naar een workshop blijf ik dat gevoel van schoolreisjes houden: avontuur! Zo ook op die zonovergoten zaterdagochtend in mei, toen ik mij begaf naar de workshop Jezelf presenteren is jezelf verkopen in Baarn.

Goedemorgen allemaal! Ik zag twee veertigers zitten in een kleine ruimte en een ander stond wat te rommelen aan een geavanceerd koffiezetapparaat. Nog iemand dook op; de aanwezigen knikten weer eens vriendelijk naar elkaar en zwegen een poosje. Ik voelde me licht ongemakkelijk en ik leek niet de enige.De trainer bleek een van de stille mensen op een stoel te zijn. Katrien Smets, een rustige en vriendelijk overkomende vrouw vertelde ons bij aanvang van de training wat deze dag brengen zou: aandacht, luisteren en beschikbaar zijn. De toverwoorden voor een leerzame dag. Er waren deze dag drie cursisten: Paul, Juliette en ikzelf.

Presenteren
De training was opgebouwd uit een aantal spreekopdrachten. Bij deze opdrachten golden bepaalde spreek- en luisterafspraken volgens de regels van de Speaking Circles (zie kader). Bij deze opdrachten ging het niet zozeer over de inhoud, maar juist over de wijze waarop je je publiek betrekt in je verhaal. We hadden ruim de tijd en de mogelijkheid om voor de anderen het ‘aandachtig’ spreken te oefenen. Af en toe werd er met foto’s of tekstkaarten gewerkt. Juist het oefenen met deze kaarten gaf onze presentaties meer houvast. Katrien raadde ons aan, vooral het begin en het einde van je presentatie goed voor te bereiden: “Je opening en slot moeten staan als een huis, de rest moet vrijheid zijn!”

Verrassend en wezenlijk
In mijn werk als coach besef ik hoe noodzakelijk het is om aandachtig te zijn, werkelijk te luisteren en volledig beschikbaar te zijn. Dit besef had ik tot nu toe in mindere mate voor publiek. Ikzelf heb de dagtraining als verrassend en wezenlijk ervaren. Geen gladde praatjes en slimme technieken. Wel handige methoden en werkelijk besef van contact en puurheid in je presentatie. Een iets grotere groep had ik ook interessant gevonden en het is jammer dat we geen hand-outs mee naar huis konden nemen. Op de site van Katrien tref je wel een groot aantal tips aan, die je op weg helpen bij een presentatie. Voor de lunch moesten we zelf zorgen helaas, maar gezien de kosten van deze dagtraining was dat niet vreemd. Ik vergeet deze futiliteiten waarschijnlijk snel, maar ik heb wel het gevoel dat er in de manier waarop ik mezelf nu voor een groep presenteer, iets wezenlijks en duurzaam is veranderd.

De deelnemers
Paul werkt als ingenieur in het zuidwesten van het land en werd een poos geleden gevraagd een speech voor te bereiden voor een collega die afscheid nam. Alleen al de gedachten aan een dergelijke voordracht vervulden hem met angst en Paul haakte af. Na dit voorval besloot hij een presentatietraining te volgen. De eerdere trainingen die Paul volgde waren meer theoretisch en technisch van karakter. Op deze dag voelde hij meer ruimte voor interactie en praktijk. Juist door de kleine groepssetting ervaarde Paul deze training als effectief. Er was continu mogelijkheid tot oefenen; met een grote groep zou je meer tijd kwijt zijn als luisterend publiek. Een kleine groep is eigenlijk nog spannender omdat het lastiger is in een kleine groep te ‘verdwijnen’. Door te leren vertrouwen dat hij door zijn spanning heen komt kwam de persoon Paul meer tot zijn recht, zoals hij dat zelf uitdrukte. Op mijn vraag of hij nu een speech zou durven houden, was het antwoord: “Ja, nu zou ik dat doen!” Juliette, die als manager in een hospice in Haarlem werkt, had al ervaring met Speaking Circles. Zij vond het erg prettig om op deze dag in een kleine groep te kunnen werken, waardoor ze veel constructieve aandacht kreeg en vaak kon oefenen voor de zaal. “Een presentatie moet vanuit echtheid komen”, gaf ze aan. “Het moet niet gekunsteld zijn. Wanneer ik ‘echt’ ben kan ik de wereld aan en dus voor een zaal staan.”

Kortom
Een aanrader voor mensen die zich prettiger, ontspannen en meer zichzelf willen voelen wanneer ze een voordracht, lezing of speech willen houden. Geïnteresseerd? Kijk eens op: www.totaalpresent.nl

Friso Vonder is coach en eigenaar van de Kamer voor Coaching in Alkmaar. Hij beschouwt authenticiteit, creativiteit, duurzaamheid, openheid en zingeving als de belangrijkste waarden in werk en leven.www.kamervoorcoaching.nlKader
Wat is Speaking Circles? In deze ogenschijnlijk eenvoudige en zeer krachtige methodiek gaat het over hoe mensen echt met elkaar zijn. Over luisteren, stilte, waardering, volledig gezien en gehoord worden. Iedereen wil aandacht, maar als we het krijgen, hoe laten we het binnenkomen? Iedereen wil zijn of haar verhaal vertellen, maar wie luistert er eigenlijk? Hoe boeien we onze luisteraar(s)? We praten zoveel maar wat bedoelen we nu echt?

Lee Glickstein had jaren geleden weliswaar een enorme plankenkoorts, maar ook een grote behoefte zich te uiten voor een publiek. Hij probeerde van alles: therapieën, cursussen, stand-up comedy, et cetera. Hij ontdekte dat de kracht van het spreken voor een groep zit in het contact maken; eigenlijk het luisteren naar het publiek. Met dit als uitgangspunt kwam hij tot wat nu de Speaking Circles heet. Meer informatie: www.speakingcircles.comGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Chanell - donderdag 30 augustus 2012

Hey Jeroen!Heerlijk om weer mee te volgen. Met alle oerhuactes' van jou en anderen ga ik er al bijna aan wennen Blog-lezen van jongeren in verre landen! Erg leuk moet ik zeggen.Enjoy de tijd daar guy, de natuur, de hitte , Zijn aanwezigheid en liefde.Blessings,Elsa