Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Een goede leider is een evenwichtskunstenaar

wo 25 aug 2010

Een teamleider kan het bijna nooit goed doen, want hij moet met zoveel tegengestelde belangen rekening houden. De ene werknemer vindt de baas al snel een bemoeial, terwijl de andere juist behoefte heeft aan meer sturing. 

Twee factoren bepalen de behoefte van een team aan leiderschap. Ten eerste de taakvolwassenheid en ten tweede de mate van vrijblijvendheid. Als het niet uitmaakt wat het team produceert dan is er weinig behoefte aan leiderschap. Toch zal ook in een taakgerichte groep zonder leider na verloop van tijd behoefte ontstaan aan een leider die een oordeel velt, complimenten uitdeelt, externe communicatie verzorgt en conflicten oplost. Een groep zonder leider valt uiteindelijk ten prooi aan chaos of apathie. 

Voor een leider liggen de valkuilen constant op de loer. Een goede leider is een evenwichtskunstenaar, die tegenstellingen en dilemma`s op waarde kan schatten en een gulden middenweg vindt. Een minimale vereiste voor een leider is dat hij kan omgaan met complexiteit. Tevens moet hij empathisch vermogen bezitten, zodat hij het gevoel van anderen snapt en het effect van acties kan inschatten.

In de septemberuitgave van het TvC schrijft Annemarie Mars in het artikel "Drie coachvragen over leiderschap in een veelzijdig krachtenveld" over het coachen van beknelde middenmanagers.

Bron: www.express.be Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst