Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Creativiteit wordt gesmoord door het management

ma 13 dec 2010

Bedrijven zouden veel innovatiever kunnen zijn als managers hun werknemers meer ruimte voor creativiteit zouden geven. Hoewel innovatie en vernieuwing tegenwoordig belangrijk is, blijkt het uitvoeren van ideeën in organisatie niet eenvoudig. Dit komt naar voren uit het onderzoek van Han Bakker waarop hij 6 december promoveerde aan de VU in Amsterdam.

Bakker deed onderzoek naar ideemanagement bij drie organisaties: acties die worden ondernomen in ideeën verder te krijgen in een organisatie. Een eerste belemmering die Bakker tegenkwam, is dat creativiteit in organisaties soms actief afgehouden wordt door het management.

De top roept wel om innovatie, maar volgt zijn eigen prioriteiten en lijkt niet geïnteresseerd in ideeën van werknemers. Een gangbare verklaring hiervoor is dat creativiteit autoriteit zou ondermijnen, maar dat is tijdens het onderzoek van Bakker niet zo gebleken.

Ideemanagementsysteem
Voor organisaties is het hebben van een computerondersteunend ideemanagement, ondersteund door fondsen, duidelijk een voordeel. Wanneer een idee veelbelovend lijkt kan een beperkte hoeveelheid tijd gegeven worden aan het indienen om het idee te verbeteren en presentabel te maken. Ideemanagementsystemen worden verbeterd door ze te verbinden met processen van kennismanagement en creatief denken en door ze te integreren in de bestaande organisatiecultuur.

Klik hier voor het volledige proefschrift in PDF

Bron: HRPraktijk.nlGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst