Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Column: 3 lessen om maximaal regie te krijgen over jouw leven

Les 3

ma 22 jun 2020 - Guido van de Wiel

Word jij bepaald door je omgeving of bepaal jij hoe jij reageert op je omgeving? In dit drieluik behandelde ik eerder de vraag 'wat oefen jij dagelijks?' en de trekkracht die ontstaat door jezelf een hoger doel te stellen. Deze derde les is gebouwd rondom de uitspraak: jij bepaalt.

Jij bepaalt
De context waarin jij leeft, werkt en opereert, vormt je omgeving; daar kun je blij mee zijn, zoals Max Verstappen blij kan zijn met regen op de racedag zelf, of je bent er minder blij mee, zoals menig cabaretier zijn voorstellingen in het water ziet vallen vanwege corona.

De omgeving 'is', maar daarmee is deze nog niet allesbepalend over hoe jij erop gaat reageren. Zo is de cabaretier Guido Wijers druk plannen gaan bedenken: hoe dan wel? Voor dertig man optreden is niet lucratief en is voor niemand leuk. Je kunt er de kosten van een voorstelling niet mee dekken en optreden voor plukjes individuen is bovendien de doodssteek voor humor zelf. Dat was niet het eindpunt van zijn denken, maar het beginpunt om te komen tot creatieve oplossingen. Hij bedacht om een drive-invoorstelling in Arnhem te spelen. Mensen die in hun auto naar theater konden kijken. Dat was veilig, maar toch mocht het niet. Dit, terwijl de McDrives wel gewoon open zijn. Een theater in Uden, aldus Weijers, wilde schermen tussen de stoelen zetten. Ook dat plan werd afgewezen. Enkel en alleen omdat het volgens de regels niet mocht. Maar hij liet het er niet bij zitten. Met een team culturele ondernemers ontwikkelde hij een zogenaamd 'coronaproof' theater. Daarvoor liet hij drie zalen inrichten, ieder met hun eigen parkeerplaatsen, hun eigen ingang, hun eigen garderobe, hun eigen stoelindeling, maar allemaal met uitzicht op hetzelfde podium. Doordat hij bovendien zijn eigen medewerkers op een 1,5 meterterras onderbracht, konden zo toch meer dan 100 personen genieten van zijn theatercollege over geluk. Ondertussen hield hij zich keurig aan de regel van 30 personen maximaal in elke zaal.

Twee weken geleden kwam hij weer met een nieuw plan naar buiten: optreden in een vliegtuig. Aangezien er inmiddels namelijk wel 300 mensen in een vliegtuig mogen, heeft hij het plan opgevat om dan maar op te gaan treden door naar grote hoogte te stijgen. Hij heeft de maatschappij en mensen al gecharterd om het te gaan regelen. Nu alleen nog publiek. Op het moment dat hij 180 mensen bereid weet te vinden om ieder 120 euro te betalen, geeft hij zijn masterclass over geluk boven Nederland.

Door creatief binnen de bestaande regels naar oplossingen te zoeken, stelt hij bovendien direct de waanzin van sommige regelgeving aan de kaak. De context is een gegeven, maar jij bent de baas over jouw reactie op die omgeving.

Een landschap waarin de rechte lijn van A naar B vol hindernissen staat, is geen excuus om het ook per se een lastige wandeling te laten zijn. Je kunt om het obstakel heen, er toch je weg weten te vinden met de nodige inventiviteit, creativiteit en samenwerking, zoals Guido Weijers laat zien. Je kunt over een probleem heen, zoals het bedrijf Wings for Aid binnenkort rampgebieden, waar wegen en straten zijn weggespoeld, gaat bevoorraden via drones door de lucht. Je kunt er onderdoor, zoals Elon Musk bewijst met zijn relatief nieuwe bedrijf The Boring Company: letterlijk vindt hij zijn weg via het graven van een tunnel onder de files door, zoals deze nu wordt aangelegd in Las Vegas. Tot slot kun je er ook nog altijd voor kiezen om de obstakels juist precies te laten wat ze zijn. In dat geval maak je van je reis bewust en bedoeld een obstacle run: goed voor je conditie en bovendien aftrekbaar als teambuildingsactiviteit.

Het is niet de openstaande brug die bepaalt of je te laat komt. Dat bepaal jij zelf met je vertrektijd en met de resources die je al dan niet weet aan te wenden, gegeven de situatie. Het landschap is nooit de beperking. Die beperking zit hooguit in jouw hoofd.


Guido van de Wiel (Wheel Productions) is organisatiepsycholoog, ghostwriter en schrijfcoach. Hij schreef boeken zoals Durf het verschil te maken, Organiseren met toekomst en Innoveerkracht. Guido is onder andere verbonden aan de Veranderbrigade en is executive coach bij meerdere business schools. www.wheelproductions.nl

 

Referenties

 

 Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst