Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Geproefd: Training Speels Coachen & Trainen

di 02 apr 2013

Probeert jouw cliënt je de situatie met veel woorden uit te leggen? Merk je dat je vragen niet aankomen? Of merk je dat je in een kringetje rond gaat en iets anders wil? De opleiding ‘Speels Coachen & Trainen’ geeft je nieuwe instrumenten om een situatie te verbeelden en tot leven te brengen.

Opleiding
Coaches en trainers kunnen hun hart ophalen bij ‘Speels Coachen & Trainen’. De opleiding is een combinatie van Voice Dialogue (VD) en Psychodrama. Na de basisopleiding VD kun je per blok inschrijven - de vijf modules vormen samen een compleet en afgerond geheel. Onder leiding van Berry Collewijn, autoriteit op het gebied van VD, en Lex Mulder, psychodramaspecialist en psychotherapeut, leer je te spelen met de werkelijkheid. Deden we dit vroeger ook niet als kind? Nieuwe mogelijkheden uitproberen, zonder oordeel en met plezier. Lex en Berry leren je hoe je iemand verleidt om mee te spelen. Professionaliteit en speelsheid komen samen in deze praktische opleiding. Geen flauwe spelletjes of oppervlakkige oefeningen. Aan de hand van relevante issues geven de opleiders demonstraties en ga je als deelnemer zelf aan de slag als in een laboratorium: uitproberen en ontdekken. Hier leer je het te doen. Durf zelf als coach deel te nemen aan het spel en krijg zo je coachee mee.

Methodes
Voice Dialogue is een effectieve methode om kennis te maken met je eigen krachtenveld en ruimte te creëren voor je eigen bewuste keuzes. Ieder individu heeft meerdere subpersoonlijkheden, ook wel ‘ikken’ genoemd. Op grond van ervaring hebben zij zich qua kracht ontwikkeld. Wie van deze ikken beschermt jou? Wie van deze ikken neemt bij jou vaak het stuur over? (Zie ook Tijdschrift voor Coaching juni nr 2 2012)

Met de toepassing van technieken uit Psychodrama kun je met creativiteit, spontaniteit, inleving en verbeelding, de door de cliënt ingebrachte vraag, ensceneren. Hierbij gaat het erom dat de gecoachte vanuit (opnieuw) beleven het verhaal neerzet. De gecoachte wordt gevraagd zich in te leven en te vertellen, in de tegenwoordige tijd, wat hij of zij ziet, beleeft, hoort en doet. De focus ligt hierbij op het weergeven van de essentie van de vraag (en niet om de ‘objectieve’ werkelijkheid). Door te spelen met technieken als rolwisseling, spiegelen, alleenspraak en dubbelen komt de situatie tot leven en beland je spelenderwijs bij de kern en kan de gecoachte met nieuwe ogen naar zijn vraag kijken.

De methode Voicedrama is een synthese van de technieken van psychodrama en de persoonlijkheidstheorie van Voice Dialogue. Een dynamische aanpak voor het vergroten van inzicht in de achtergronden van ineffectief gedrag en het je eigen maken van nieuw, effectief gedrag. De werkelijkheid wordt verbeeld en beleefd. De inbrenger van de vraag kan letterlijk door zijn eigen dynamische binnenwereld lopen, op een pad naar nieuwe inzichten.

Medecursisten
Lobke Rooswinkel, senior trainer & docent theatersport: “De opleiding is de saus over wat ik al in huis heb en geeft me focus. Deze manier van werken past heel erg bij mijn idee van wat trainen zou moeten zijn - vrijheid, speelsheid en het experiment aangaan om daar vervolgens de impact van te ervaren. De methodiek  heeft een grotere impact dan ik van tevoren had gedacht. Het is met name zo intens vanwege de krachtige spelervaring die de deelnemers zelf opdoen.”

Laura Brammer, psycholoog, docent Universiteit Leiden en zelfstandig coach: “Deze methode is heel inspirerend omdat je werkt vanuit wat er is en wie je bent. Door veel meer vanuit mijn eigen intuïtie te werken kan ik beter intunen op wat er ‘is’ bij de klant. Ik ben scherper in mijn werk geworden en ervaar vrijheid.”

Mijn eigen vraag
Dat die speelse aanpak werkt ervaar ik als ik mijn eigen vraag inbreng: waarom ik, terwijl ik zoveel plannen heb, moeilijk tot actie kom. In snel tempo speel ik achtereenvolgens een aantal rollen. Eerst al die plannen, die onrustig voor mij heen en weer bewegen. Dan een stem die achter mij staat en mij vasthoudt: ‘Juliette, neem nou geen risico, blijf gewoon doen wat je nu doet.’ Lex is mijn begeleider en neemt deze rol even over. Als ik die tekst hoor merk ik dat ik van die stoel af wil, zo snel mogelijk. Op uitnodiging doe ik –letterlijk- een eerste stap. Ik sta twee meter van mijn uitgangspositie. Dat voelt bevrijdend. Ik krijg lucht! Bij de tweede stap, twee meter verder wordt het eng. Ik voel angst. ‘Ik wil niet alleen’ komt er in me op. Ontdekking: ik kom niet tot actie omdat ik bang ben om alles alleen te moeten doen. Lex en ik spelen dat we sámen op avontuur gaan. Dat voelt prettig. Desgevraagd antwoord ik dat er in de realiteit genoeg collega’s zijn in mijn netwerk om mee samen te werken. Ik weet wat me te doen staat.

Conclusie
Wat mij als Co-Active coach in het bijzonder aanspreekt is de speelse benadering van het thema. Spelen met verschillende perspectieven en het effect hiervan is zeer herkenbaar. Het vraagt echter wel om concentratie, herinnerings- en  inlevingsvermogen. Daarnaast werkt het alleen als er vertrouwen is tussen coach en gecoachte en de coachee in staat en bereid is om zichzelf te laten zien. De coach is in deze ondersteunend en begeleidt met krachtige vragen (Co-Active) of energetische inductie de beleving. In beide gevallen wordt er ingespeeld op de resonantie bij de cliënt. Het grote voordeel van het herleven van een verhaal is dat allerlei verklaringen en rationaliseringen wegvallen en de cliënt de gelegenheid geeft om opnieuw waar te nemen. Behalve deze krachtige technieken, heb ik als Co-Active coach tevens ervaren wat de toegevoegde waarde is om uit de enscenering te kunnen stappen en aan de zijlijn te kijken naar je eigen proces.

Auteur: Juliëtte Bouwman
Gevolgde opleiding: Speels Coachen & Trainen
Methode: Voice Dialogue en Psychodrama
Data: diverse data vanaf juni 2013; 5 modules van drie dagen, 25 PE punten Nobco.
Prijs: totale opleiding € 2800,- (ook in losse modules te volgen).
Meer informatie: www.berrycollewijn.nl

Juliëtte Bouwman is Co-Active gecertificeerd (CPCC) Life & Business Coach.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst