Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Vier basisvragen van het coachtraject

wo 12 mei 2010 - Petra Megens

Nieuwe klant? Proficiat en veel plezier! Voor je aan de slag gaat, wil je natuurlijk de coachvraag helder krijgen. Daarvoor zijn genoeg surveys en tests verkrijgbaar: voor bedrijven, teams en werknemers. Hoe functioneren de bedrijven, de werknemers? Waar zit de kracht, de zwakte, de uitdaging, de dynamiek? Zulke tests zijn uiteraard niet gratis. In mijn begintijd als coach wilde ik mijn geld daar niet meteen in steken. Dat kan later altijd nog, redeneerde ik. 

Simpel lijstje 
Ik besloot eens op een rij te zetten wat ik per se wil weten van mijn klant en van mijn coachees aan het begin van een traject. Dat leverde een – eigenlijk doodsimpel – vragenlijstje op. Ik vroeg mijn aspirant opdrachtgevers de vragen te beantwoorden via de mail. En wat bleek: mijn doodsimpele vragen leveren meer dan genoeg op. De antwoorden beschrijven wat het bedrijf en de coachee in huis hebben. Welke doelen ze willen bereiken, wat er in de weg staat. Wat voor beeld ze van mij hebben en waarom dat past bij hun vraag. 

Vast uitgangspunt 
Zo werd mijn zelfgepunnikte vragenlijstje het vaste uitgangspunt voor elk kennismakingsgesprek. En dat eerste gesprek is op zijn beurt het uitgangspunt voor het verandertraject dat we afspreken. Ook verderop in het traject stel ik mijn vier doodsimpele vragen, als we behoefte hebben aan een tussentijdse evaluatie. Niet dat ik nooit eens met andere tests of screenings werk. Er is op dat gebied veel inspirerends verkrijgbaar dat zijn geld heus waard is. Maar tot op de dag van vandaag leggen mijn opdrachtgever en ik samen de fundamenten voor het coachtraject met deze vier basisvragen: 
1. wat gaat goed? 
2. wat kan beter? 
3. wat kan een coach hieraan bijdragen? 
4. waarom zou ik die coach moeten zijn? 

En welke vragen stel jij? Ik ben benieuwd! 

Meer vind je op www.petramegens.nl. Petra Megens is coach, spreker en schrijver. Haar boek ‘Knetterdruk – werken in deze hyperactieve tijd’ verscheen bij uitgeverij ThemaGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

carolien - woensdag 6 november 2019

Hoi Ik voeg er altijdnog de wondervraag aan toe:Stel je wordt morgen wakker en je probleem is opgelost.Hoe ziet dat eruit (wat doe je, voel je, gedraag je, denk je etc)

peter davidsz - zaterdag 29 maart 2014

Handig!!