Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Oranje: geen wereldbeker, wel een wereldcoach!

di 28 sep 2010 - Viktor Steijger

Bert van Marwijk heeft tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika met zijn complete team ronduit een wereldprestatie geleverd. In plaats van trots en waardering ontvangt hij gemor en geweeklaag over zijn ‘zakelijke, onromantische en resultaatgerichte’ visie, het ‘spelbeeld dat niet om aan te gluren is’ en het ‘houthakkersoptreden’ tijdens de WK-finale. Het is nodig en zinvol dat er een stevig tegengeluid komt om vooral de schoonheid van zijn talentgerichte leiderschapsstijl te herkennen.

Talentmanagement draait om de drie kritische factoren talent, motivatie en de juiste omstandigheden om zodoende als individu, team of organisatie een beoogde prestatie te behalen. Als er íemand is geweest die deze drie sleutelaspecten - in tegenstelling tot zijn recente voorgangers - geweldig heeft geleid, is dat Bert van Marwijk. Zijn leiderschap is helemaal opmerkelijk als men beseft dat je blijkbaar ook de finale kunt halen als niet alle spelers top presteren. Wat had er kunnen gebeuren als iedereen top was geweest?  

Talent
Ten aanzien van de eerste succesfactor heeft de bondscoach twee jaar gesleuteld aan een winnend team. Hij selecteerde de meest getalenteerde spelers en gaf hen een duidelijke en herkenbare speelstijl. Zijn werkwijze en teamtactiek oogt, oppervlakkig gezien, eenvoudig. Je moet elkaars sterke punten (topaanvallers) herkennen, erkennen, accentueren en vervolgens ‘uitnutten’. Daarnaast  moet je elkaars tekortkomingen (denk aan de verdediging als vermeende achilleshiel) opvangen en compenseren. Door gerichte aandacht voor de sterke en zwakke punten kan het talent en het team boven zichzelf uitstijgen. Hoewel dit idee simpel lijkt, is het een ontzettend moeilijk proces om dit ook gedaan te krijgen. Van Marwijk slaagde hierin.

Motivatie
Ook op mentaal vlak, de tweede kritische factor, heeft Van Marwijk een grens verlegd in vergelijking met andere bondscoaches. De mentale weerbaarheid was van een onmiskenbaar topniveau. Ieder teamlid van Oranje geloofde er echt in, had een onwrikbaar zelfvertrouwen en zelfs een zekere ‘positieve arrogantie’ (de eerste helft tegen Brazilië daargelaten). Elke speler en staflid straalde in elke vezel van zijn lichaam uit ècht voor de wereldtitel te gaan. Deze bondscoach en zijn hele team legden zichzelf deze ongewone en extra mentale druk op, in de overtuiging dat “als je echt iets wilt, je er misschien juist druk op moet zetten”.

Omstandigheden
Ook bij de derde sleutelfactor omstandigheden heeft Van Marwijk een grote rol gehad. Hij heeft zich uitstekend voorbereid op het juiste werkklimaat. Hij schiep
de randvoorwaarden voor een talentgerichte werkomgeving en uiteindelijk topprestaties. Het bijzondere aan Van Marwijk’s aanpak is de glasheldere visie en de consistente werkwijze. Dat is wat een leider in essentie moet doen: als gids continu bijsturen op weg naar een herkenbaar, inspirerend en gemeenschappelijk einddoel. Bovendien is een leider met lef en een rechte rug. Hij durft sommige obligate keuzes juist niet te maken, zoals geen wissels tijdens een ruststand van 0-1 tegen Brazilië. Hij is verder situationeel bescheiden en daadkrachtig: hij doet een stap naar achteren als er succes is en een stap naar voren als het slecht gaat. Zijn gedragslijn kent het volgende principe: ‘zichtbaar als het kan, zichtbaar als het moet’.

Leider 2010+ en talentmanager pur sang
Het geheel overziende kan gesteld worden dat Bert van Marwijk als een eigentijdse leider oog heeft voor zijn omgeving en talenten (spelers en staf!) laat floreren. Het is Van Marwijk – als ware een talentmanager - namelijk gelukt om gegeven de situatie en de beschikbare spelers, stafleden en middelen, het beste uit de mensen te halen. Zijn leiderschapsstijl kenmerkt zich door dienend leiderschap . Verder is hij tegelijkertijd zowel een task als people manager. Een modern type leider waarop de wereld in dit tijdperk met al haar majeure economische, politieke, ecologische en militaire problemen zit te wachten.  Kortom, een ‘2010+ leider’ en talentmanager pur sang.

Misschien breekt er nu een nieuwe fase aan met een nieuwe opdracht om de hoofden en harten van heel voetbalminnend Nederland te veroveren met een symbiose van ‘zakelijk en romantisch’ voetbal. Dat wil zeggen oogstrelend positiespel dat topresultaten oplevert. Wellicht is de vriendschappelijke wedstrijd tegen Hongarije wel het droombeeld en de aangepaste visie op weg naar het EK 2012 waarmee deze geweldige leider een hele volksstam kan inspireren en verbinden.

Liefde voor maaiveld in plaats van helden
Nederlanders gaan niet goed om met hun helden. In plaats van de talenten van mensen te herkennen en te waarderen, devalueren en nivelleren we onze grootheden tot onder het maaiveld alsof het ons een lieve lust is. Binnen dit tijdsbeeld is hij misschien wel de best denkbare bondscoach die we kunnen hebben.  Het is juist de kunst de schoonheid te zien van de kleurrijke leiderschapsstijl van Bert van Marwijk en zodoende ook ultraviolet te kunnen zien. We zijn weliswaar tweede geworden, maar we zijn wel hartstikke rijk met zo’n bondscoach. De omstandigheden die hij creëerde waren top. De motivatie van alle teamleden was top. Alleen de uitvoering van het talent was bijna top. Het kan geen kwaad om het hier vanuit een ‘talentmanagementbril’ voor deze voorbeeldcoach op te nemen en eens stevig van de daken te roepen: “we hebben geen wereldbeker, maar we hebben wel een wereldcoach!”


Viktor Steijger MGM is Managing Partner bij Optimaal Talent BV, een bureau voor training, coaching en assessment. Hij adviseert en ontwikkelt talenten van medewerkers en leidinggevenden op elk niveau teneinde organisaties slagvaardiger te maken. Binnenkort verschijnt het managementboek “Your company’s got talent - hoe je talent in goede banen leidt“ dat hij samen met zijn eeneiige drielingbroers Stephen en Erik Steijger schreef.  Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst