Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Geproefd: Onbewust bezig zijn geeft onbewust richting

ma 30 mei 2011 - Dennis Broeksteeg

Dat is wat Jeanette van Stijn, onze trainer van vandaag, oprichter van Enneagram Nederland en auteur van Enneagram voor Dummies, ons al snel vertelt. We worden op een warme, persoonlijke manier welkom geheten in een oud klooster op een van de trainingslocaties van Enneagram Nederland. Wij, een mix van mannen en vrouwen zijn om diverse redenen naar deze trainingsdag gekomen. De meesten van ons zijn er beroepsmatig; de kring zit vol met coaches, therapeuten en psychologen. Maar tijdens de uitgebreide kennismakingsronde hoor ik toch ook dat er deelnemers zijn die als doel hebben om vandaag wat te doen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk blijkt dat veruit de grootste groep al eerder met het Enneagram in contact is geweest en vandaag naast de introductie ook een verdieping verwacht. Een verdieping aan de ene kant gericht op ‘wat kan ik met het Enneagram voor andere gaan betekenen’ en aan de andere kant ‘wat kan het Enneagram voor mij betekenen’. Al snel blijkt dat Jeanette aan beide wensen kan voldoen. Nadat ze uitvoerig over haar eigen ervaringen heeft verteld, komen we al snel tot de test. Deze zogenaamde Sedig test, in Amerika ontwikkeld door David Daniels en Virginia Price, gaat ons vandaag uitwijzen tot welke van de negen types we behoren.

Is het Enneagram dan niet een van de vele tests en methoden om inzicht te krijgen in onszelf en anderen en hoe we functioneren en ons gedragen in teams? De conclusie is snel te trekken: natuurlijk wel. De vraag zou dan ook moeten zijn wat maakt het Enneagram bijzonder of uniek ten opzichte van alle andere methoden. Dan is daar als vanzelfsprekend de eeuwenoude geschiedenis die ten grondslag ligt aan het huidige Enneagram en de continue ontwikkeling die daar mee gepaard gaat, wellicht de korte uitstapjes naar het boeddhisme of wellicht de laagdrempeligheid en de herkenbaarheid van de negen persoonlijkheidsstructuren waarin iedereen zich kan herkennen. Hoe dan ook, de passie, de kennis en het enthousiasme waarmee Jeanette ons door de dag heen leidt maakt de dag op z’n minst bijzonder.

Het Enneagram is veel meer dan een test met een uitslag. Dat blijkt al snel als zorgvuldig wordt in gegaan op de negen persoonlijkheidstypen van het Enneagram. Aan de hand van het model worden stap voor stap de negen verschillende typen besproken waarbij er telkens meer dan voldoende tijd en ruimte is voor de deelnemers die graag dieper in willen gaan op hun persoonlijke type. We leren inzien dat er negen verschillende brillen zijn om naar dezelfde werkelijkheid te kijken. Waarbij elke manier van kijken gestuurd wordt door negen categorieën van natuurlijke kwaliteiten en negen natuurlijke beperkingen. Erg interessant, herkenbaar en confronterend.

Gaandeweg leren we onszelf beter kennen en daarmee wordt ook een van de doelen van het werken met het Enneagram behaald. Ondanks dat blijven er vragen en zijn er deelnemers die graag nog verder willen met het Enneagram. Gelukkig zijn deze mogelijkheden er voldoende.

Tijdens de goed verzorgde en uitgebreide lunch spreek ik met Hanneke Kamphuis uit Leiden. Hanneke is een ervaren manager in het kader van ontwikkelingssamenwerking en heeft meer dan twintig jaar in Afrika gewoond en gewerkt. Hanneke is inmiddels gecertificeerd coach en wil vandaag ontdekken van het Enneagram voor haar kan betekenen. Ze is zeer positief en is vooral nieuwsgierig wat de directe toepassing van het Enneagram op een groep kan zijn. Ook jurist Ritchie Trieling uit Best komt kennismaken met het Enneagram. Zijn interesse komt voort uit zijn opleiding tot mediator en cursus coaching. Ook Ritchie wil een beter begrip van het Enneagram krijgen en wil daar graag persoonlijk en zakelijk in verder gaan. “Het is prettig dat er voldoende tijd is om te discussiëren”, geeft Ritchie aan. Wel moet hij nog een goed beeld vormen over de toepasbaarheid van het Enneagram.

Tussen het bespreken van de persoonlijkheidstypen door geeft Jeanette ons nog even ruimte om tot onszelf te komen. In stilte proberen we al onze gedachten buiten te sluiten en even later staan we allemaal op sokken te dansen op Afrikaanse muziek. Dit gaat de een beter af dan de ander. Deze oefening heeft zeker een reden en een doel maar niet iedereen weet goed wat hiermee aan te moeten en sommigen zijn blij als ze weer op hun stoel kunnen plaatsnemen. Dat neemt niet weg dat anderen zich uitstekend vermaakt hebben.

Aan het einde van de dag blijkt dat er een zeer tevreden groep deelnemers is. Op één uitzondering na geeft iedereen aan dat een vervolg gewenst is.
Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst