Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Doe wat je niet laten kan, daar wordt de wereld mooier van

di 29 jun 2010 - Petra Megens

Vakantie, weekend of gewoon een uurtje vrij: zalig nietsdoen! Of toch niet zo zalig? We zijn zo gewend om van alles te moeten, dat zomaar nietsdoen ons onrustig maakt. Echt helemaal niets doen bestaat natuurlijk niet. Je doet altijd iets. Maar niets moeten bestaat wel degelijk. Nietsdoen begint dan ook met jezelf ont-moeten. Letterlijk. Je mag jezelf ontdoen van alle moeten. Realiseer je wat er allemaal niet moet. Je moet niet vijf teamleiders op één spoor houden, je moet niet een evalutie schrijven, je moet niet carpoolen, enz.

Nog meer jij
De eerste vraag na de ont-moeting is: wat wil je? Wat zijn je dromen, je verlangens, je visioenen? Deze geven het spoor aan naar ‘nog meer jezelf’ zijn. Naar de uitdrukking en de ervaring van wie je bent en wie je wilt zijn. Vanuit dit diepgaande willen doe je wat je niet laten kunt. De dingen die je niet laten kunt, die doe je zo graag dat het bijna lijkt of je wel moet! En hier ligt de valkuil: dat we onszelf wijs maken dat we dingen moeten, omdat we ze willen. Je moet niet de tent opzetten, je wilt dat, want je wilt je kinderen een beschutte plek geven. Je wilt je zware boek overeind houden, omdat het zo verrijkend is om te lezen over Beethovens jonge jaren.

Het grote geheel
Een van mijn belangrijkste uitgangspunten in mijn coachwerk is dat ieder mens ernaar verlangt om bij te dragen aan een groter geheel. Om de wereld nog mooier te maken met ons erin. Mij inspireert de gedachte, dat precies die dingen die we niet laten kunnen, de dingen zijn waarmee wij de wereld nog mooier maken.

Geniet van je vrije tijd. Ontmoet jezelf. Doe wat je niet laten kan, daar wordt de wereld mooier van. Werk, speel, leer en leef, een zalige zomer lang. En daarna! Tot dan.


Ontmoet jezelf op www.petramegens.nl
Petra Megens is coach, spreker en schrijver. Haar boek ‘Knetterdruk – werken in deze hyperactieve tijd’ verscheen bij uitgeverij Thema.Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Shane - woensdag 31 augustus 2011

Een hele mooie column! Deze staat vanaf heden op de achtergrond van mijn computer, puur omdat ik dat niet laten kon!

Andrieza Schreurs - donderdag 1 juli 2010

Helemaal mee eens dat we die dingen die we niet kunnen laten vaak de dingen zijn waarmee wij de wereld mooier maken. Ik zou het dan ook ons zielsverlangen willen noemen en daar kom je alleen bij wanneer het binnen stil is. Je hoeft er juist niets voor te doen om dit te voelen.