Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

5 manieren om meer gedaan te krijgen van collega's

ma 23 mei 2011

Werknemers kunnen op verschillende manieren meer gedaan krijgen van hun collega's, bijvoorbeeld door aan hun 'gunfactor' te werken.

  1. Door collega's af en toe ter wille te zijn, wordt krediet opgebouwd dat later van pas komt.
  2. Een andere manier is rechts houden. Volgens de Italiaanse onderzoekers Luca Tommasi en Daniele Marzoli heb je als je ter rechterzijde staat van iemand die je om een gunst vraagt, twee keer zoveel kans dat het verzoek wordt ingewilligd. Dit komt doordat het rechteroor het doorgeefluik is naar de meer op taalverwerking gerichte linkerbreinhelft.
  3. Ook kan gebruik worden gemaakt van het creëren van een 'ons-kent-ons' sfeer. Dit door beïnvloedingsexpert Robert Cialdini genoemde 'oneness effect' houdt in dat we eerder mensen helpen met wie we ons meer gelijk of verbonden voelen.
  4. Eerder was al bekend dat het spiegelen van lichaamshouding van je gesprekspartner voordelen kan opleveren. Dit blijkt ook op te gaan voor digitale communicatie. Door in e-mails je taalgebruik aan te passen aan dat van de ander, wordt significant meer uit de onderhandeling gesleept.
  5. Ten slotte is het aan te raden lichamelijk te zijn. Sociaal psycholoog Michael Kraus kwam erachter dat basketbalteams die hun overwinningen op een meer lichamelijke manier vierden, succesvoller waren dan teams die tijdens een juichstemming meer afstand hielden. Volgens hoogleraar Robert Sutton moet hierbij niet overdreven worden, omdat 'high fives' en 'chestbumps' op de werkvloer toch minder op hun plaats zijn dan in een sportzaal.

Bron: Express.beGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst