Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

10 rebelse vingerwijzingen

di 20 feb 2018 - Ad Maas

Het is altijd interessant om te zoeken naar de oorsprong van een woord. Dat kan simpel met een of ander woordenboek, via internet, maar echt raak is natuurlijk het Woordenboek van de Nederlandse Taal waar vanaf 1864 zo’n 130 jaar aan gewerkt is. Uiteraard stamt het woord Rebels uit het Latijn en het staat voor: balorig, balsturig, dwars, geneigd tot verzet, in opstand komen, ongehoorzaam, ongezeglijk, oproerig, opstandig, revolutionair, tegendraads, weerspannig, weerstrevend, wild en woest van kwaadheid. Ik voel me hier tamelijk goed bij thuis, maar ik heb wel een voorkeur voor de meer schelmachtige en cabareteske vormen ervan. Het zit me als rebel vaak mee, want er valt heel wat te rebelleren.

In de december nieuwsbrief verscheen het artikel ’10 tips om je collega’s te coachen’. Ad Maas, gewaardeerd adviesraadslid van het Tijdschrift voor Coaching, reageert op ‘rebelse’ wijze op dit stuk.
 

 1. Coach vraaggestuurd: er is vaak geen te sturen vraag; bied dus vriendelijk een onderlinge werkwijze aan.
   
 2. Creëer een moment: geen moment creëren gaat niet, dus deze verbale onzin sla ik over in het licht van de eeuwigheid. Geef aan dat elke bijeenkomst democratisch is geprijsd, ook als je overloopt van empathie.
   
 3. Verhelder je rol: niet nodig want door deze coaching te aanvaarden heb je je rol al geprogrammeerd.
   
 4. Gedachten ordenen van de collega
   
 5. Keuzes maken en handelen: te veel kans op het fabriceren van schijn; beperk je tot gezichtspunten die ertoe doen en gun je collega een week om een zelfvoorstel bij elkaar te wikken en wegen.
   
 6. Blijf objectief: dan moet je objectief begonnen zijn; reageer verstandig subjectief en laat vooral andere kanten zien.
   
 7. Ken je grenzen: waak als coach uit de Randstad voor coaches van over de IJssel, de Maas en de Schelde; ze zijn te eigenzinnig.
   
 8. Houd zakelijk en privé gescheiden: een punt om af te haken voor collega’s buiten de Randstad; alles productief met elkaar verbinden natuurlijk.  
   
 9. Begeleid je collega zoals zij begeleid wil worden: dat doe je natuurlijk niet; ‘help’ iemand juist niet haar problemen in stand te houden.
   
 10. Gebruik methodes en technieken: nooit doen, werkt starheid en protocolachtig gedrag in de hand. Voor wetenschappers wel vervelend, omdat daarmee onderzoek naar effectiviteit onderuitgehaald wordt. Sorry Roos.

Nu is de vraag: ben je rebels voor jezelf of tellen de ‘voorwerpen van je aanhoudende zorg’ ook mee? Dat dacht ik wel.

Ad Maas is pedagoog, coach, publicist en adviesraadslid van het Tijdschrift voor Coaching. www.bureaupubliciteit.nl.

Eind maart verschijnt de eerste uitgave van het Tijdschrift voor Coaching in 2018 met als thema ‘Rebels’.
Klik hier om u digitaal te abonneren en deze uitgave automatisch in uw account te ontvangen!Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst