Zo bouw je aan een goed presterend team

ma 16 sep 2024

Een van de grootste uitdagingen voor leidinggevenden is het zorgen dat je een goed presterend team hebt. De kunst is om zowel bedrijfsdoelstellingen te halen als een prettige werkomgeving te creëren.

Het is bijna spreekwoordelijk geworden: mensen verlaten geen banen, ze verlaten slechte bazen. Volgens zakenplatform Forbes gebeurt het maar al te vaak dat toptalenten in hun ontslaggesprek aangeven dat ze vertrekken vanwege hun manager. Het omgekeerde zou dan ook waar moeten zijn: geef goed leiding, creëer een fijne, veilige werkvloer, en je houdt je beste mensen aan boord. Hoe je aan een productief en harmonieus team bouwt, lees je hieronder.

Deel je visie, stel doelen
Door een duidelijke visie of missie te communiceren, weten alle medewerkers waar de organisatie voor staat. Stel doelen en breng die in duidelijke taal over. Elk teamlid moet je boodschap begrijpen en weten wat zijn of haar rol is in het grotere geheel. Teamvergaderingen helpen om de balans op te maken en waar nodig doelen bij te stellen (want ze moeten wel haalbaar zijn). Betrokken teamleden voelen zich zo verantwoordelijker en zijn gemotiveerder om de doelen te helpen halen. Check regelmatig of iedereen nog wel op dezelfde lijn zit.

Maak je team divers en complementair
In een echt sterk team hebben de leden uiteenlopende vaardigheden en achtergronden. Diversiteit in een team stimuleert creativiteit, innovatief denken en betere besluitvorming. Maar dan moet je als leidinggevende wel eerst weten wat de unieke vaardigheden en talenten van elk teamlid zijn. Neem de tijd om die te leren kennen en zet ze strategisch in voor optimale resultaten. Voorwaarde voor zo’n divers team is een bedrijfscultuur waarin medewerkers verschillende meningen en ideeën veilig kunnen delen.

Moedig communicatie aan
Goede onderlinge communicatie is het fundament onder elk succesvol team. Je voorkomt er misverstanden mee, bevordert samenwerking en versterkt de relaties tussen teamleden. Moedig mensen aan om feedback te geven en te ontvangen, ook als die soms kritisch is. Maak de gedeelde feedback voor iedereen toegankelijk, anders krijg je geroddel en kliekjesvorming. Toon oprechte interesse en empathie voor wat je teamleden te zeggen hebben.

Welzijn
Het welzijn van je medewerkers is cruciaal voor hun productiviteit en werkgeluk. Besteed dus aandacht aan het fysieke en mentale welzijn van je team, om een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren. Goed werk van teamleden moet je altijd erkennen, dat is belangrijk voor de motivatie. Zorg voor een gezonde werk-privébalans van je medewerkers door bijvoorbeeld flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden te bieden. Stimuleer professionele ontwikkeling (trainingen en opleidingsmogelijkheden) om persoonlijke groei en voldoening te stimuleren. En wees altijd alert op tekenen van burn-out of stress; bied ondersteuning waar nodig, bijvoorbeeld in de vorm van vitaliteitsprogramma's of begeleiding.

Conflicten
Ontstaat er toch een conflict in jouw team? Pak dit dan zo vroeg mogelijk aan om escalatie te voorkomen. Blijf objectief en empathisch, luister naar alle betrokken partijen en probeer de onderliggende oorzaken te begrijpen. Werk met alle betrokkenen aan een wederzijds bevredigende oplossing met de focus op samenwerking en begrip. Trek de lessen uit zo’n conflict, dan ben je er in de toekomst nog sneller bij.

Het goede voorbeeld
Als leidinggevende ben jij een rolmodel voor je team. Jouw gedrag, houding en werkethiek zetten de toon. Zorg dat je consistent en betrouwbaar bent. Breek geen beloften, handel in elke situatie ethisch en eerlijk. Zó win je het vertrouwen en respect van je team. En heel belangrijk: je deur staat altijd wagenwijd open voor vragen, zorgen of suggesties. (bron: Intermediair)

 

Naar het overzicht