Wanneer werk je raakt: omgaan met kritiek zonder het persoonlijk te nemen
ma 02 jun 2025
Een opmerking van je leidinggevende. Een collega die kortaf is. Een mail zonder “bedankt”. Kleine dingen op het werk kunnen je dagenlang bezighouden. Zeker als je iemand bent die zich erg betrokken voelt.
Dat is geen teken van zwakte, integendeel: het toont dat je je werk ernstig neemt. Maar net omdat je zo geëngageerd bent, kan het moeilijk zijn om afstand te houden.
Volgens gedragsexpert Melody Wilding is het essentieel om je werk niet te laten samenvallen met je zelfbeeld. Hoe doe je dat? Vier tips die je helpen om professioneel betrokken te blijven, zonder alles te laten binnenkomen als een persoonlijke aanval.
1. Voel je emoties, maar laat ze niet met je aan de haal gaan
Kritiek, stiltes of onverwachte beslissingen kunnen hard binnenkomen. Je brein ziet ze als een aanval en schiet in paniekstand. Je voelt je boos, bezorgd of afgewezen.
Dat is menselijk. Maar laat je reactie niet je gedrag bepalen. “Ik merk dit gevoel op, maar ik bén dit gevoel niet”, oppert Melody Wilding in Harvard Business Review als aanpak. “Oftewel: ik kan deze gedachte opmerken zonder dat die me overneemt.” Door die afstand te nemen, reageer je rustiger, en blijf je professioneel, ook als het even lastig wordt.
2. Stop met invullen wat anderen denken
We zijn geneigd om het gedrag van anderen meteen op onszelf te betrekken. Misschien voelde je collega zich gewoon moe of was je leidinggevende met zijn hoofd bij iets anders. In plaats van zelf te piekeren, kun je ook op een rustige manier verduidelijking vragen. Bijvoorbeeld: “Gisteren na de meeting voelde ik me wat onzeker over je reactie. Kun je even uitleggen wat je bedoelde?” Dat is geen zwakte, maar open communicatie, benadrukt Wilding. Je stopt met invullen en gaat in gesprek.
3. Maak jezelf sterker door kleine risico’s te nemen
Wie alles wil vermijden wat ongemakkelijk voelt, blijft kwetsbaar voor twijfel en stress. Melody Wilding raadt aan om net regelmatig te oefenen met kleine risico’s. Stel een vraag tijdens een overleg, ook al ben je niet zeker. Vraag feedback, ook als je bang bent voor kritiek. “Telkens als je zo’n risico neemt en een lastig gevoel toelaat, wordt je draagkracht groter,” zegt ze. “Je leert dat je meer aankan dan je denkt.”
4. En vooral: jij bent niet je werk
Een afgewezen idee, een klacht van een klant of een misgelopen kans: het zijn momenten die we snel persoonlijk maken. “Veel mensen koppelen hun waarde als persoon aan hun prestaties op het werk,” zegt Wilding. “Maar je kunt dat patroon doorbreken.” Kijk naar wat je uit een bepaalde situatie kunt leren. Wat kun je de volgende keer anders doen? Wat zegt dit over de situatie, niet over jou?
Kortom, betrokken zijn op het werk is goed. Maar dat betekent niet dat elke opmerking of tegenslag iets zegt over jou als mens. Door bewuster met je reacties om te gaan, vragen te durven stellen en mild te zijn voor jezelf, bescherm je je energie én blijf je sterker staan. (bron: Jobat)