Oorzaken van verschillen in geluksgevoel en welbevinden

Hoogleraar Genetics & Well-being Meike Bartels krijgt 1,5 miljoen

di 22 nov 2022

Mensen die zich goed voelen, functioneren beter en hebben duurzamere relaties. Met een Vici-beurs van de NWO gaat Meike Bartels, vaak de ‘Geluksprofessor’ genoemd, met behulp van de unieke multi-omics (genomics, epigenomics, metabolomics, en exposome) data van het Nederlands Tweelingen Register en de UK Biobank modellen ontwikkelen om de dynamische patronen tussen biologische factoren en omgevingsfactoren in kaart te brengen zodat we verschillen in welbevinden beter te leren begrijpen. Ook gaat ze gamified welbevinden training aanbieden aan grote groepen tweelingen om uit te vinden welke welbevinden training werkt voor wie. Met deze nieuwe kennis kan welbevinden behouden en verbeterd worden.

Bartels: "Net als fysieke conditie, kan men geluksgevoel en welbevinden trainen. Maar iedereen is verschillend. Deze verschillen komen voor een deel door genetische verschillen. Met dit project zullen we de oorzaken van verschillen in geluk beter gaan begrijpen."

Samenspel van genen en omgeving
In eerder werk heeft Bartels aangetoond dat verschillen in geluk voor 40% worden verklaard door genetische verschillen. Ook heeft ze de eerste genetische locaties voor geluk gevonden. In haar lopende ERC consolidator project doet ze grootschalig systematisch onderzoek naar de omgevingsfactoren en het samenspel van genen en omgeving om verschillen in geluk te verklaren.

Nog meer -omics lagen
Naast genetische en omgevingsinformatie zijn er nog meer -omics lagen met informatie (zoals epigenetische informatie en metabolieten) die samen een fascineren dynamiek laten zien. Door deze -omics lagen samen te brengen in modellen en data gestuurde technieken te gebruiken zal het steeds duidelijker worden waarom de een gelukkiger is dan de ander.

Gelukstraining op maat
Wereldwijd onderzoek laat zien dat geluk en welbevinden trainbaar is. Vaak wordt er gebruik gemaakt van dezelfde training voor iedereen. Genetische en omgevingsverschillen, en ook verschillen in de nieuw te onderzoeken omics-lagen, zullen ervoor zorgen dat we moeten overstappen op een meer gepersonaliseerde welbevinden-training.

In haar Vici-project zullen Bartels en haar team verschillende componenten van welbevinden-training aanbieden aan deelnemers waar ook informatie voor de verschillende -omics lagen beschikbaar is. Door welbevinden-training te combineren met multi-omics modellen, zal duidelijk worden welke componenten van de welbevinden training werken voor wie. (bron: Vrije Universiteit Amsterdam)
 

Naar het overzicht