Nieuwe rubriek! Leiderschap nog aan toe

Briefwisseling

zo 21 aug 2022 - Jesse Segers

Al 11 jaar schrijven Koen Marichal en ik brieven naar elkaar. Soms in gesproken vorm, soms in geschreven vorm. Het onderwerp is steeds leiderschap in al zijn facetten en uitwerkingen. Van het abstracte naar het concrete en terug. Soms met sterke emoties en soms koel en pragmatisch. En steeds opnieuw zijn we het eens met elkaar dat we het niet helemaal eens geraken met elkaar. Omdat we op verschillende manieren tegenpolen zijn. Maar ook omdat het antwoord op vragen over wat leiderschap is, welk leiderschap nodig is en hoe dat leiderschap ontwikkelt nooit definitief verworven zijn.

Wat ons bindt is ons kritisch denken en onze passie om onze kennis te delen. Met als resultaat tot op heden 4 boeken met een meervoudige blik over leidershap. Leiderschapsboeken die gebruikt worden in middelbare scholen, over de Koninklijk Militaire School, tot in heel veel publieke en private organisaties in België en Nederland.

De boeken zijn tijdelijke eindproducten van ons denken en werken als thought leaders in het vakgebied. In deze nieuwe rubriek tonen we de zoektocht zelf, de schuringen en zijsporen, de aarzelingen en stelligheden. Voor de lezer is het de uitnodiging om het eigen leiderschapsdenken aan de gang te houden en dialectisch te blijven ontwikkelen.

   

Koen Marichal is psycholoog, doceert en onderzoekt leiderschap aan Antwerp Management School en is gastdocent bij Sioo en Tias. Hij legt zich toe op de ondersteuning van schoolleiderschap in transitie.

Jesse Segers is rector van Sioo, een interuniversitair centrum voor leiderschap, verander-, organisatie- en advieskunde in Nederland en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Exeter (VK). Hij helpt leiders en hun organisaties in hun ontwikkeling.

Naar het overzicht