Netwerken: 6 briljante manieren om een gesprek te starten

ma 27 jan 2020

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe job of een zakendeal: je bereikt het allemaal met netwerken. Door je contacten uit te breiden, open je deuren naar nieuwe opportuniteiten voor je persoonlijke én professionele ontwikkeling. Ligt zo’n netwerkgelegenheid buiten je comfortzone? Met deze 6 briljante manieren om een gesprek te starten wind je iedereen om je vinger.

1. Presenteer jezelf
You never get a second chance to make a first impression. Een cliché, maar het klopt echt. Bedenk dus vooraf wat je over jezelf gaat vertellen en wat je precieze doel is. Oefen desnoods een elevator pitch in.
Een elevator pitch is een korte, mondelinge voorstelling van jezelf waarbij je jouw toegevoegde waarde en expertise prijsgeeft. Zo wek je de nieuwsgierigheid van je gesprekspartner op. Bovendien nodig je de andere uit om erop in te pikken.

2. Probeer altijd open vragen te stellen
Vraag vervolgens raak. Met het stellen van open vragen nodig je je gesprekspartner uit om te vertellen. Hierdoor blijft een gesprek goed lopen en verandert het minder snel in een ongestructureerd vragenvuur.
Bereid je grondig voor zodat je altijd een aantal onderwerpen waar je makkelijk over praat in je achterhoofd hebt. Het is immers belangrijk om vragen te stellen waarin je daadwerkelijk geïnteresseerd bent.

3. Wees oprecht geïnteresseerd in je tegenpartij
Je wint niets als jij alleen aan het woord blijft. In elk gesprek, zeker tijdens het netwerken, is het belangrijk om zowel te praten als actief te luisteren. Toon dus interesse in de ander.  Zodat je elkaars behoeften leert kennen. Wie weet kom je een heleboel dingen te weten die nuttig voor je kunnen zijn.
Trouwens, wie alleen vertelt, maakt zichzelf niet populair. Stel vragen, reageer op feedback en moedig de ander aan om verder te spreken.

4. Toon je gevoel voor humor
Vergeet niet te lachen, want netwerken is leuk! Er bestaat geen betere manier om op te vallen en onthouden te worden, dan met een goed gevoel voor humor. Humor is overigens een handige manier om het ijs te breken.
Vaak stellen mensen zich zodanig professioneel op, dat ze nauwelijks lachen. Daarmee laat je kansen liggen. Vertel eventueel een leuke anekdote over jezelf. Op die manier blijf je hen nog lang bij.

5. Vraag om advies
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet je niet zo goed hoe je eraan moet beginnen? “Vraag dan om advies aan een aantal personen die er aardig en benaderbaar uitzien”, adviseert Annelies Quaegebeur, professionele loopbaancoach bij A-Lissome. “Wat zouden zij doen in jouw geval en hoe zouden zij dat aanpakken? Hoe zouden zij op het event op zoek gaan naar de persoon die hen het snelst aan een passende nieuwe job kon helpen? Bedank hen daarna netjes voor hun advies en toon ook interesse in waarom zij op het netwerkevent aanwezig zijn. Achteraf kun je eventueel visitekaartjes met elkaar uitwisselen.”

6. Stel mensen aan elkaar voor
Misschien ben je wel samen met een kennis of collega naar het netwerkevent gekomen. Zie je iemand op de bijeenkomst met wie je jouw gezelschap in contact wilt brengen? Stel ze dan aan elkaar voor. Het laat een goede indruk na en geeft jou de kans om je te excuseren en anderen te ontmoeten.
Praat met zoveel mogelijk verschillende aanwezigen, want: nieuwe mensen openen nieuwe mogelijkheden. (bron: Jobat)

Naar het overzicht