Lees gratis het interview met schrijver Murat Isik uit TvC 2024-3
di 19 nov 2024
Laat het stromen...
Blijf bij en neem een abonnement op het Tijdschrift voor Coaching!
Ik weet niet beter dan dat mijn achternaam – Kolkhuis Tanke – vragen oproept bij mensen die hem voor de eerste keer horen: “Oh, dubbele achternaam, van adel zeker?” Met enige trots vertel ik dan dat mijn vader uit een Twents arbeidersgezin afkomstig was, waar ze de eindjes met moeite aan elkaar wisten te knopen. Dus dat er van ‘adel en rijkdom’ weinig sprake was. Maar als kind fascineerde het me natuurlijk wel wat die naam nu eigenlijk betekende. Mijn ouders vertelden me dat Kolkhuis Tanke – voor zover zij wisten – stond voor ‘huis bij een kolkend meer’. In mijn fantasieën zag ik de stroming al voor me, met zo’n gezellig huisje ernaast. Mijn vader bleek overigens een toonbeeld van ‘(door)stroming’: hij mocht als oudste zoon van het gezin studeren aan de universiteit, ging promoveren en werd ten slotte universitair hoofddocent.
Lenette Schuijt, die ik recentelijk interviewde, zou mijn vader een ‘transklasse’ hebben genoemd; iemand die door sociale stijging deels in een andere wereld terechtkomt, maar ook verbonden blijft met het milieu van herkomst. Dat kan botsingen en worstelingen met zich meebrengen in de zoektocht naar het ‘authentieke zelf’, aldus Lenette. Menig coachee met een transklasse-achtergrond kan ermee te dealen hebben.
Wie we ook een ‘transklasse’ zouden kunnen noemen is Murat Isik, auteur van veelgeprezen boeken, waarvoor hij diverse literaire prijzen ontving. Als kind uit een migrantengezin ging hij studeren en na het behalen van zijn meestertitel beklom hij de maatschappelijke ladder als jurist. Echter, het ging bij hem ‘pas echt stromen’ toen hij durfde te kiezen voor zijn autonomie, in plaats van te volgen op de manier die anderen van hem verwachtten. Charlotte van den Wall Bake interviewde Murat Isik en dat leverde prachtige levenslessen en inzichten op.
De vraag die Mijke Post en Rakish Ramessar zich stellen is of coachingssituaties wel altijd zo goed aansluiten bij de diverse (culturele) achtergronden van coachees. In hun artikel beschrijven ze een methode – Career Writing – die coachees helpt om de eigen diversiteit te onderzoeken door erover te schrijven, door eigen taal te gebruiken en door te reflecteren op de diepere lagen van wie iemand is.
En zo zijn er nog meer artikelen en interviews in dit nummer, die inspirerende inzichten aanreiken die je energie doen stromen. Bijvoorbeeld het interview met Corine Jansen over luisteren (met in plaats van naar iemand), over “meebewegen met de wind en het water” zoals Saskia Schalekamp dat beschrijft, over de effectiviteit van online coaching, en over onderzoek naar wandelcoaching.
Heb je de afgelopen zomerperiode lekker kunnen genieten van de aanblik van de zee, een stromend beekje of een ‘kolkend meer’, dan hopen we dat je nu een mooi najaar tegemoet gaat waarin de energie van zowel je coachees als van jouzelf rijkelijk mag (blijven) stromen!
Isolde Kolkhuis Tanke
Hoofdredacteur
Maak nu kennis met het TvC...
...en lees gratis het interview: Schrijven heeft Murat Isik zijn autonomie doen vinden
Charlotte van den Wall Bake - Schrijver Murat Isik nodigt me uit aan te schuiven aan zijn keukentafel. Niet alleen zie ik de heerlijke koeken die hij voor me heeft klaargelegd, ik ruik ze ook. Ik besluit ervan af te blijven. Kinderknutsels sieren de kamer, kunstwerkjes passend bij de leeftijd die ik vermoedde bij het zien van de kleine laarsjes en schoenen in de gang.
"Als deze ontwikkeling zich voortzet, onstaat er een maatschappij zonder oog voor de ander."
Lees hier het gratis artikel.