Lees gratis het interview met Esther van Fenema uit TvC 2024-1 over 'macht'

do 13 jun 2024

Kennis is macht

Blijf bij en neem een abonnement op het Tijdschrift voor Coaching!

Dit is een machtig nummer. Maar niet moeilijk te verteren. Macht roept bij iedereen iets anders op en macht speelt altijd en overal een rol. Ook in coaching.

Ik ben eens na jaren een coachklant tegengekomen die me nog net niet om de hals vloog en me bedankte voor de rake vraag die ik hem blijkbaar ooit gesteld had. Ook heb ik ervaren dat een cliënt me nooit meer wil zien omdat ik blijkbaar een snaar hebt geraakt die zij liever niet had horen klinken. 

Dat coaches macht hebben, dat hebben we met de redactie kunnen vaststellen. In dit nummer een waaier van artikelen en interviews vanuit verschillende invalshoeken over dit onderwerp.

Gert-Jan Segers koppelt macht aan moraal en vertelt welke middelen je kunt inzetten om macht voor het goede aan te wenden. Volgens psychiater Esther van Fenema moeten we ons niet laten leiden door de wijdverbreide leugen van deze tijd dat we het allemaal alleen moeten doen. Er is ook iets groters, een grotere macht die ons overstijgt en waarvoor we ons kunnen openstellen. Jitske Kramer vertelt vanuit haar wijsheid over Deep Democracy over hoe belangrijk coaches zijn om iemand te helpen persoonlijke ervaringen een plek te geven en opnieuw te verbinden met het grotere geheel. Luuk Willems bespreekt op een speelse manier hoe het machtsspel in organisaties wordt gespeeld en dat er andere vormen van leiderschap mogelijk zijn. Alex Engel laat AI aan het woord en vertelt over de kansen en bedreigingen van AI voor coaching en coaches. Petra de Bruijn laat in haar bijdrage zien dat het leren over macht al in de wieg begint. En in de wetenschapsrubriek bepreken Johan Lataster en Lara Solms een interessant onderzoek over hoe vrouwen op hun typische vrouwelijke manier met macht omgaan.

De boekbespreking van Sijtze de Roos is ook dit keer weer een schot in de roos. Om aan de greep en de verleiding van de massa te ontkomen bestudeerde Elias Canetti welke mechanismen gedrag bepalen, inclusief dat van hemzelf. In zijn boek Massa en macht gaat hij in op een onderwerp dat in huidige tijd relevanter is dan ooit.

Veel leesplezier en mail ons wat je van dit nummer vond!

Saskia Teppema
Hoofdredacteur a.i. 

Maak nu kennis met het TvC

...en lees gratis het interview met Esther van Fenema: "Identiteit is geen plastic regenjas die je even aandoet."

Sijtze de Roos in gesprek met Esther van Fenema

Van psychiaters, psychotherapeuten en andere werkers in de ggz horen we al geruime tijd dat het niet goed gaat met ons. Terwijl eisen aan zelfredzaamheid, wendbaarheid en het eigen initiatief van mensen steeds hoger worden opgeschroefd, neemt het aantal psychische klachten onrustbarende vormen aan. Ook aan counselers en coaches gaat de toegenomen vraag naar hulp en steun niet ongemerkt voorbij. Individuele en sociale problemen stapelen zich op en lijken bovendien steeds ingewikkelder te worden. Reden genoeg voor een gesprek met psychiater en opiniemaker Esther van Fenema. De directe aanleiding daartoe is haar boek Het verlaten individu, dat we in ons vorige nummer bespraken, en als vervolg daarop de verschijning van De leegte voorbij, dat vorig jaar het licht zag.

 

 

Naar het overzicht