Hoe 4 generaties met plezier laten samenwerken?

ma 27 mei 2024

Boomers, Gen X, millennials en Gen Z: vier compleet verschillende generaties die elkaar toch op dezelfde werkplek treffen. Hoewel werkgevers in hun streven naar inclusiviteit en diversiteit blij mogen zijn met meerdere generaties in hun team, liggen er ook uitdagingen op de loer. Want hoe krijg je alle vier de generaties op één lijn?

Hogan Assessments deed onderzoek naar de samenwerking tussen collega’s van verschillende generaties. Wat blijkt? De generatie waartoe je behoort, heeft eigenlijk geen invloed op je werkrelaties. Harmonie en conflict tussen werknemers is eerder afhankelijk van verschillende persoonlijkheden dan van een leeftijdskloof.

Ander perspectief
Dat een jong persoon minder levenservaring heeft dan een oudere, is vanzelfsprekend. Om die reden kan de belevingswereld van een nieuwe, pas geschoolde (en gehaaide) salesmedewerker heel anders zijn dan die van de 55-jarige rot in het vak. Dat kan tot irritaties of frustraties leiden, aan beide kanten. Toch is dat niet zozeer een generatieprobleem, maar eerder een leeftijdsprobleem, geeft Hogan Assessments aan.

Hoewel de leden van de vier generaties onder verschillende (maatschappelijke) omstandigheden aan hun carrière starten, en daarom wellicht ook een ander beeld hebben van de werkplek en werkethiek, zijn het karaktereigenschappen en persoonlijke patronen die juist veel sterker doorwegen op de onderlinge relaties.

Luisteren is belangrijk
Hoe kan je dan wel goed samenwerken? Het begint bij leren luisteren naar elkaar. Wanneer verschillende teamleden moeten samenwerken, is respect voor elkaars mening en beleving essentieel. Jonge mensen zoeken erkenning of bevestiging en bevinden zich in een wereld waarin alles aan hen trekt. Ze moeten zich bewijzen tegenover zichzelf en anderen, om maar niet te spreken over de invloed van sociale media. Diversiteit, inclusie en een niet-hiërarchische leiderschapsstijl zijn voor hen belangrijke elementen van de werkcultuur.

Oudere werknemers staan soms wat nuchterder in hun rol, hebben hun moment aan de top al gehad of streven vooral naar stabiliteit. Wie inziet hoe deze generaties elkaar kunnen aanvullen, heeft een gouden ticket in handen: leer jong en oud om voor elkaars ervaringen open te staan, en je hebt een constante bron van inspiratie ontdekt!

Leiderschap maakt het verschil
Leidinggeven aan een team met diverse leeftijden vereist vooral empathie en inlevingsvermogen. De kunst is om medewerkers van alle generaties te voorzien van de uitdagingen, rust, flexibiliteit en kansen die ze nodig hebben. En om voldoende aan teambuilding te doen.

Wat leidinggevenden vooral moeten vermijden, is dat ze mensen in hokjes plaatsen vanwege hun leeftijd. Ieder individu heeft een eigen verhaal en specifieke eigenschappen. In situaties waarin leiders niet kunnen inspelen op individuele wensen en behoeftes, is een goede balans zoeken vaak de beste oplossing.

Solliciteren in een divers team
Is bewust kiezen voor een bedrijf met medewerkers van diverse leeftijden een slimme zet? Ja, zo blijkt. Onderzoek toont aan dat teams die uit verschillende generaties bestaan, efficiënter werken dan teams met alleen maar leeftijdsgenoten. Juist door de verschillende perspectieven ontstaat er een nieuwe dynamiek die gezamenlijke projecten ten goede komt. (bronnen: Jobat, Peoplesphere)

 

Naar het overzicht