Gratis artikel uit TvC 2023-4 over 'Thuis'

di 19 mrt 2024

Als er iets is wat wij met elkaar gemeen hebben is het wel de tegeltjeswijsheid: ‘Oost west, thuis best’. Thuis zijn in je land, in je stad, in je organisatie, in je sportvereniging, bij je koor, in je familie, je thuis voelen in je relatie en ten slotte bij jezelf. Hoeveel dimensies kan dat hebben? Op macro-, meso- en op microniveau speelt in wezen hetzelfde: mag en kan ik zijn wie ik ben en word ik geaccepteerd? Ik denk aan al die mensen die op dit moment niet veilig zijn in de macrowereld. In de microwereld kan een wijze coach die die zijn oordeel los kan laten en een ander kan zien in zijn behoefte, verschil maken.

De vraag ‘hoe kan ik mij ergens thuis voelen?’ is vele malen ouder dan het beroep van coach. Als beroep bestaat dat pas een jaar of dertig, veertig. Echter, coaches waren er altijd al. Raadslieden, ervaringsdeskundigen, wijze grootouders, pastors, belezen en bereisde vrienden en buurvrouwen met thee die tijd hadden en goed konden luisteren zijn van alle tijden. Dat het nu een vak is geworden is fantastisch, want mede daardoor durven en kunnen mensen hulp vragen; een van de moeilijkste aspecten trouwens van een coachtraject. Voor een coach zou de eerste vraag en vervolgens de luisterhouding moeten zijn: ben je voor jouw probleem bij mij aan het juiste adres? Dat betekent dat de coach heel goed thuis moet zijn bij zichzelf om daar een eerlijk en vooral geen door ijdelheid of
geldzucht gedreven antwoord op te geven.

In dit nummer lees je in het artikel van Joris Brenninkmeijer de diverse betekenislagen van ‘thuis’ waarbij hij het thuiskomen in je vraagstuk ook belang toekent. Yvonne Burger vertelt over de rol van de ‘leider’. Hoe bestuurders, als ze een thuisgevoel voor hun werknemers willen creëren, voor zichzelf eerst die leidersrol moeten zien te vinden, dan accepteren en vervolgens moeten leren om daar hun hoogsteigen invulling aan te geven.
Anouk Bloemers vertelt over hoe zij cliënten begeleidt om thuis te komen in hun samengestelde gezin, en Sido van der Meulen interviewde de Jemenitische vluchteling Shadi Alhakimi over thuiskomen in Nederland. Jakob van Wielink en Leo Wilhelm doen verslag van een transitie die vanuit de Noorse mythologie bezien, inherent is aan thuiskomen.

Zoals gewoonlijk nog een veelheid aan artikelen die antwoord kunnen geven op je vragen en die je van informatie voorzien om nog meer waarde uit je werk te halen. Achterin vind je de boekbespreking van Sijtze de Roos. Dit keer een buitengewoon lezenswaardig verslag van het boek De palliatieve maatschappij van de filosoof Byung-Chul Han over de vlucht voor pijn en ongemak. Mis het niet!


Saskia Teppema
Hoofdredacteur a.i. 

Maak nu kennis met het TvC en lees gratis over ruimte in liefdesrelaties.

In gesprek met Roos Reijbroek: Ruimte in liefdesrelaties - Ericka Kuyters

U heeft al een digitaal abonnement op het Tijdschrift voor Coaching voor slechts € 25 per jaar!

Naar het overzicht