Gratis artikel uit TvC 2023-2 over zwerven

Leven door herstel

ma 18 sep 2023

Toen we op het thema ‘zwerven’ kwamen in relatie tot coaching riep dat bij de redactie direct allerlei associaties op. Iedereen heeft iets met zwerven, hoewel de betekenis daarvan uiteenloopt tussen ontheemd zijn en onvergetelijke, voedende avonturen. 

Het leven is te zien als een zwerftocht waarvan niemand precies het programma van tevoren kent. Een oud liedje van Doris Day kwam bij mij boven: Que sera, sera, whatever will be, will be. Ja, wat staat je te gebeuren in het leven? Niets is zeker.

Een van de oudste zwervers is Odysseus en hij krijgt dan ook zeker een plek in dit nummer. Hij zag zijn pad niet helder oplichten toen hij op weg naar huis was. Hij dacht alleen zijn doel te weten. Maar gaat het juist hier niet om het ‘onderweg zijn’? Lees de veelkleurige vragen die Sijtze de Roos zich bij het gedicht Ithaka van Kavafis stelt.

Els van der Naalt neemt je mee naar haar ervaring van diep verdriet en ongeloof in heling en hernieuwde vrede. Een bijzonder verhaal dat kan inspireren om ook na een ingrijpende gebeurtenis weer verder te kunnen. Uit Amersfoort en Den Bosch komen hulpverleners aan het woord die dakloze mensen begeleiden. “Er valt pas iets te coachen als iemand weet waar hij vanavond gaat slapen,” zeggen de mensen van een moedig en volhardend team.

Dat op pad gaan ook letterlijk beter werkt bij coaching lezen we in het artikel van Marjolein Stefens en Johan Lataster. Zij halen uit wetenschappelijk onderzoek, dat de paden op de lanen in wel degelijk werkt bij coaching.

En nu we toch al buiten rondzwerven: Marianne van der Linden coacht mensen met een schip op de Waddenzee, een grote metafoor voor elementen die je op het werk en zeker bij leidinggeven tegen zult komen. Let op haar cirkel van de vier K’s!

Zwerf door het blad, pik eruit wat je aanspreekt en geniet van de zomer. Wandel in gedachten een stukje met Wendy Hobbelink mee. En hoe meer je zelf durft te zwerven, los te laten en te ontdekken, hoe meer je voor je cliënten kunt betekenen.

Ik wens jullie veel leesplezier,
Saskia Teppema
Hoofdredacteur a.i.
saskia@kloosterhof.nl

Maak nu kennis met het TvC en lees gratis hoe een ervaring van diep verdriet en ongeloof toch kan leiden tot heling en hernieuwde vrede


Leven door herstelEls van der Naalt, TvC 2023-2

U heeft al een digitaal abonnement op het Tijdschrift voor Coaching voor slechts € 25 per jaar!

Naar het overzicht