Geef je hersenen een minivakantie en verhoog je focus

ma 26 sep 2022

Zit jij tijdens het werk soms ook dromerig door het raam te staren? Voel je vooral niet schuldig want dagdromen maakt je net slimmer én productiever!

Gun jezelf een dagdroom
Haast en spoed is zelden goed. Ook tijdens het werk kan het geen kwaad om af en toe eens letterlijk “stil te staan” bij de waan van de dag. Of je nu tijdens een vergadering doelloos voor je uitstaart of vanop je bureaustoel in gedachten meevliegt met die mooie vogel buiten: dagdromen is het ultieme bewijs dat je goed zorg draagt voor jezelf.

Ontspan je kwab
Een minipauze laat je gedachten even afdwalen en gunt je hersenen een welverdiende break. Door te dagdromen ontspan je de prefrontale cortex, dit is het voorste gedeelte van de frontaalkwab en bevindt zich achter het voorhoofd.

Laat die hersenkwab nu net verantwoordelijk zijn voor je cognitieve, emotionele en motivationele processen en executieve functies zoals plannen en doelgericht handelen. Even zalig wegdromen zorgt er dus voor dat je je hierna weer beter kunt focussen en terug helder kunt nadenken.

Slimme truc
Even niksen of dagdromen maakt je niet alleen productiever, het maakt je ook slimmer. Chronische stress op het werk heeft namelijk een negatieve invloed op de capaciteit van je hersenen, m.a.w. het kan je minder slim (of dommer) maken.

Af en toe afdwalen of niks doen is dus een slimme truc om je hersenen in optimale conditie te houden. Doe je dit niet of te weinig, dan bestaat de kans dat je oververmoeid of overstresst geraakt wat een ideale trigger is voor de alomtegenwoordige burn-out.

Doe gerust mee
Zit jouw collega soms ook dromerig door het raam te staren? Beoordeel hem of haar dan niet negatief of wijs niet met het vingertje maar doe gerust mee. Het zal je alleen maar slimmer en productiever maken. (bron: Jobat)

Naar het overzicht