Gebruik jij de 20/20/20-regel?

ma 22 apr 2024

Kantoorwerk, thuis óf op je werk, is een kwestie van evenwicht. En meer bepaald de balans tussen goed en gezond werken. Ook jouw ogen horen daarbij.

In functie daarvan is de 20/20/20-regel een klassieker. Om je oogspieren voldoende pauze te geven, moet je voor elke 20 minuten dat je naar een computerscherm kijkt, best 20 seconden naar iets anders kijken dat zich op 20 voet (= zowat 6 meter) verderop van je bevindt. Deze vuistregel is van tel als je veel tijd doorbrengt achter een computerscherm. Of de hele dag scrollend op je smartphone doorbrengt, dat ook.

Buitenlucht
De aanpak moet je ogen een welverdiende rustpauze geven. Doe je dat niet, dan is er op termijn het risico op hoofdpijn of op een verslechtering van je gezichtsvermogen. De 20/20/20-regel wordt alom aangeraden door oogspecialisten, opticiens en ergonomen.
Er is overigens nog een variant op: de 20/20/2-regel, met name voor kinderen. De 20/20 zijn hetzelfde, maar die laatste 2 houdt in dat je minstens 2 uur per dag buiten moet zijn. Zoals wandelen of fietsen van en naar school of het werk, zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.

Ooghoogte
Overigens is er in visueel opzicht nog een ander aandachtspunt. Zo moet je werkruimte voldoende verlicht zijn. Zoals met een adequate bureaulamp, als het niet mogelijk is om je bureau of werkplek in de buurt van een raam met voldoende zonlicht te zetten.
Ook je beeldscherm vergt enige aandacht. Dat moet best op een armlengte afstand van je staan en op jouw ooghoogte zijn afgesteld. Voortdurend op en neer kijken vermoeit namelijk je ogen, maar ook je nek(spieren).
En wat bij gebruik van meerdere schermen? Veel kantoorwerkers, ook thuis, gebruiken bijvoorbeeld twee beeldschermen. In dat geval zit je best in het midden ervan. (Bron: Jobat | William Visterin)

Naar het overzicht