Discussieer mee!

TvC LinkedIn discussie: Nederland heeft extreem veel coaches

ma 20 mrt 2023

In de talkshow Op1 werd op 6 maart jl. stilgestaan bij het gegeven dat Nederland meer dan 100.000 coaches telt. Dit komt enerzijds door de vraag naar coaches en anderzijds doordat iedereen zich als coach mag profileren.

Naar aanleiding van deze uitzending wordt in de LinkedIn-groep van het Tijdschrift voor Coaching gediscussieerd over de stelling:
"Zou je je als coach verplicht moeten registreren bij een beroepsvereniging en daarmee aantoonbaar voldoen aan kwaliteitseisen?"

Karen Walthuis is het niet met deze stelling eens: “…Daar heb ik een veelvoud van redenen voor. Maar laten we eerst eens kijken naar over wie het gaat als men het over 'coaches' heeft. In dit programma gaat het deels over 'goeroes' op internet die je beloven in een paar stappen – middels een traject met een boeiend prijskaartje – te leiden naar geluk en/of succes. Wat die mensen doen is niet wat ik onder coachen versta. Voor mij is coachen het begeleiden van (groepen) mensen bij de door hen zelf gewenste ontwikkeling en waarbij je hun zelflerende vermogen aanspreekt in stimuleert …”

Ook Sijtze de Roos heeft zijn twijfels bij deze stelling: “Ze vooronderstelt namelijk wetgeving, en een overheid die toezicht houdt en naleving afdwingt. Dat zie ik niet gebeuren … Maar stel dat het zou lukken. Dan nog zou dat, vrees ik, nauwelijks helpen. Want met deze stelling wordt voorbij gegaan aan de vraag waarom coaching zo'n kennelijk onstuitbare opgang maakt, waarom zo veel mensen zo graag willen coachen en wat hun cliënten nu eigenlijk bij hen zoeken … Zou het – in noem maar even iets – te maken kunnen hebben met onze samenleving, die sterk gericht is op 'eigendom' en 'zelf'?”

Wat is jouw mening? Discussieer mee!

Naar het overzicht