Coaching is maatschappelijk relevant

NOBCO en ICF Netherlands brengen whitepaper uit

di 25 jan 2022

 

NOBCO en en ICF Netherlands, de Nederlandse vertegenwoordiging van de International Coaching Federation (ICF) publiceren samen een whitepaper waarin zij stellen dat professionele coaching maatschappelijke meerwaarde heeft. In het whitepaper Coaching in een intransparante markt geven de organisaties antwoord op de vraag wat coaching is en wat een professionele coach typeert. NOBCO en ICF Netherlands willen als beroepsorganisaties met het whitepaper een breed publiek inzicht geven in het maatschappelijke belang van professionele coaching en de huidige kennis omtrent de effectiviteit van coaching.

Coach is een zelfstandig beroep en kent geen beschermde titel. Iedereen die dat wil mag zichzelf coach noemen en iedereen kan een andere definitie van coaching hanteren. De grote toename van coaches en coaching in Nederland leidt tot een intransparante coachmarkt waarbij mensen niet meer weten hoe zij onderscheid kunnen maken tussen een professionele coach en een zelfbenoemde coach.

Maatschappelijk belang coaching

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat professionele coaching een effectieve manier is om jezelf te ontwikkelen en een preventief middel als het gaat om welzijn en inzetbaarheid van mensen. Afhankelijk van de problematiek kunnen professionele coaches worden ingezet om de druk op de GGZ (indirect) te verminderen. Zo laat onderzoek zien dat de inzet van coaching effectief kan zijn bij het verminderen van gevoelens van stress of depressieve klachten. Maar coaching kan ook preventief worden ingezet om bijvoorbeeld veerkracht of algemeen welzijn te verhogen.

Met het whitepaper Coaching in een intransparante markt maken NOBCO en ICF Netherlands een statement: coaching heeft maatschappelijke meerwaarde en als het op een professionele manier wordt ingezet, is het ­ – zeker in deze turbulente tijd – waardevoller dan ooit. Het whitepaper is afgelopen dagen aangeboden aan een aantal belangrijke spelers in het veld.

Het whitepaper is hier te downloaden: Whitepaper Nederlandse versie

 
Naar het overzicht