Burn-out werkt anders bij mannen dan bij vrouwen

di 19 apr 2022

Een burn-out kan iedereen overkomen. Toch is het onderwerp nog steeds moeilijk bespreekbaar. En ook de oplossing voor een burn-out ligt niet meteen voor de hand. Zelfs tussen mannen en vrouwen bestaan hierin verschillen. Hoe dan ook, een burn-out moet je aanpakken. Door dingen te doén die je energie geven geraak je sneller van je burn-out af. Wij zochten uit wat voor wie het beste werkt.

Een burn-out ontstaat vooral door stress. De oorzaak is meestal een combinatie van verschillende gebeurtenissen in je leven die plots samenkomen. Bijvoorbeeld hoge werkdruk samen met ziekte, financiële problemen of een verlies van een dierbare. Er komt zoveel op je af dat je vastloopt. Je kan de problemen niet meer van je afzetten. Daardoor is het moeilijk, soms zelfs onmogelijk, om je dagelijkse leven verder te zetten.

Het verschil
Toch is een burn-out niet bij iedereen hetzelfde. We zien zelfs verschillen tussen vrouwen en mannen. Vrouwen met een burn-out hebben bijvoorbeeld vaker het gevoel dat ze hun gezin te kort doen. Ze vinden geen goede balans tussen werk en privé. Bij mannen ligt dit anders. Zij hebben vaak het gevoel zich continu te moeten bewijzen, tegenover hun vrouw, een baas of andere mannen. Er ontstaat het idee dat ze succesvol moéten zijn in hun werk. Zijn ze dit niet, dan falen ze, in hun ogen als kostwinner én als man.

Deze ongezonde obsessie met werk is bij mannen vaak de grootste oorzaak van een burn-out. De voortdurende druk en bewijsdrang veroorzaakt stress en angst. Probeer te accepteren dat het oké is om je job op te geven of om als man wat meer thuis te zijn. Enkel door te breken met je oude denkpatroon en gewoontes geef je jezelf de kans om gelukkiger te worden.

De oplossing
Een burn-out ontstaat bij mannen dus om andere redenen dan bij vrouwen. Enkel rusten is vaak niet genoeg. Bij mannen blijkt juist het omgekeerde te werken. Ze komen sneller van een burn-out af door dingen te doén. Thuis in de zetel blijven rusten kan er zelfs voor zorgen dat een situatie maanden blijft aanslepen.

Start met focussen op jezelf. Ontdek een nieuwe hobby of begin terug met die ene sport die je zo graag deed. Het geeft je de kans om je terug te focussen op de wereld. Zo geraak je uit de tunnel van je eigen problemen.

Wat is belangrijk?
De eerste stap is erkennen dat het niet meer gaat. Toegeven dat je ziek bent en vastzit. Van daaruit kan je terug doelen stellen in je leven. Probeer je te focussen op andere waarden. Niet het feit dat je succesvol moet zijn, of een hoog salaris moet hebben, maar waarden waaruit je energie haalt. Vaak maakt het gezin of de partner hier een groot deel van uit.

Geef de rollen waaruit je voldoening haalt meer aandacht. Zoals de rol van vader of partner. Keer de oorzaken van de stress en spanning de rug toe. Het komt heus wel goed! (bronnen: Jobat, Intermediair, Sonnevelt)

Naar het overzicht