6 tips om 'nee' te zeggen tegen extra werk

ma 20 mrt 2023

Neen, een keer ‘nee’ zeggen tegen je collega of leidinggevende op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen. Integendeel: wat vaker ‘nee’ zeggen kan je heel wat opleveren.

Topcollega… of manusje-van-alles?
Ben jij die collega die altijd maar bijkomende last minute opdrachten krijgt van z’n collega’s of baas? Dan is de kans groot dat ze jou een collegiale en multigetalenteerde superman of -vrouw vinden die alles kan. Toch is de kans nog groter dat ze die taakjes net naar jou doorschuiven omdat je toch nooit ‘nee’ durft te zeggen.

Korte interne vragenlijst
‘Nee’ zeggen is niet altijd gemakkelijk, en ook in een professionele relatie is het niet altijd vanzelfsprekend. Als werknemer voer je nu eenmaal de taken uit die in je jobfunctie omschreven staan.

Negatief antwoorden op de vraag om een bijkomende taak uit te voeren kan daarom oncollegiaal of zelfs als een werkweigering overkomen. Stel jezelf daarom eerst een aantal vragen vooraleer je effectief ‘nee’ zegt.

1. Behoort dit tot mijn takenpakket?
Niks mis met een keertje een taak van iemand anders over te nemen. Teamwork makes the dream work en door elkaar te helpen en het werk te verdelen wanneer nodig kun je heel wat bereiken.
Toch is het geen abnormale vraag: door die te stellen, kun je voor jezelf uitmaken of je wel de kennis en vaardigheden hebt om de klus te klaren. Indien niet, is het misschien een beter idee om hier een andere collega voor in te schakelen.

2. Gaat het over een eenmalige extra taak of niet?
Een collega uit de nood helpen is een mooie en nobele daad en maakt van jou een fijne collega. Zorg er wel voor dat die extra taken niet binnensluipen in je dagdagelijkse takenpakket en dat het geen vanzelfsprekendheid wordt dat jij die telkens weer op jou neemt.

3. Heb ik hier wel tijd voor?
Last but not least: goede wil is fijn, maar wanneer dat ten koste gaat van je eigen workload en planning is het geen goed idee om nog een opdracht in je overvolle agenda te proppen.

Ondanks de negatieve connotatie die ‘nee’ zeggen heeft, is het in bepaalde gevallen toch wel een slim antwoord. Het kan zelfs positief uitdraaien voor jou. Door voor jezelf op te komen, stel je je grenzen en zorg je ervoor dat je niet overwerkt of overspannen geraakt of op lange termijn een burn-out krijgt: win-winsituatie voor jou én je baas. Het levert jou ook zelfrespect en zelfs respect van andere collega’s op omdat je laat zien dat je goed bent in het managen van je eigen workload, met andere woorden: jouw eigen takenpakket komt op de eerste plaats.

Tips
Heb je het toch soms nog moeilijk om ‘nee’ te zeggen op het werk? Laat je dan inspireren door onderstaande tips en zeg ‘nee’ wanneer het nodig is.

1. Begin je zin met ‘ik’ in plaats van ‘jij’, bijvoorbeeld: ‘ik wil je graag helpen maar heb er nu geen tijd voor’.
2. Ga vooral niet eindeloos uitleggen waarom het niet lukt voor jou maar geef een korte en duidelijke reden.
3. Blok eventuele discussies over de ‘nee’ af: jij stelt je grenzen en die moeten gerespecteerd worden.
4. Zeg geen ‘sorry’: je hoeft je niet te verontschuldigen voor je ‘nee’, je hebt tenslotte geen fout gemaakt.
5. Herhaal de vraag, zo laat je zien dat je meeleeft met je collega of baas.
6. Probeer een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door iemand anders voor te stellen die de taak wel kan uitvoeren.

Kun je er toch niet onderuit en komt de extra taak alsnog op jouw to-dolijst? Zoek dan een compromis die voor beide partijen haalbaar is, bijvoorbeeld recup voor het overwerk of het uitstellen van een deadline die hierdoor niet gehaald kan worden. (bron: Jobat)

Naar het overzicht