5 tips voor een productieve thuiswerkdag

ma 27 jan 2020

Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je de hele dag geconcentreerd blijft en hoe bescherm je jezelf of je werknemers tegen afleidende zaken als privételefoontjes of huishoudelijk werk?

Geen files, geen kantoorkoffie en je eigen computer om mee te werken, thuiswerken klinkt als de oplossing voor veel rompslomp. En dat is het vaak ook, niet voor niets laat veel onderzoek zien dat thuiswerkers behoorlijk productief zijn. Toch liggen er gevaren op de loer die je maar het beste recht in de ogen kunt kijken. Denk aan een stapel afwas die je aandacht vraagt of privégesprekken die je net wat sneller aanneemt dan in een ruimte waar collega’s meeluisteren. 5 tips waarmee je de grootste aandachtvragers een halt toe roept.

1. Kleed je aan!
Het klinkt misschien vreemd, maar kleed je aan voordat je aan het werk gaat. Veel thuiswerkers hebben de neiging om tien minuten voordat ze beginnen de wekker te zetten en in pyjama of joggingpak met een snel ontbijt achter de computer te kruipen. Een slechte start. Wil je je werkdag goed beginnen, zorg dat dat je op tijd opstaat, een douche neemt als je dat gewend bent en gewone kleding aantrekt. Ontbijt zonder al te gaan werken en neem pas als je klaar bent met je gebruikelijke ochtendritueel plaats achter je bureau.

2. Je werkplek
Ook als je geen enorme villa tot je beschikking hebt, is het mogelijk een werkplek te creëren waarin je je enigszins af kunt sluiten van je privéomgeving. Probeer je werkplek voordat je aan de slag gaat te ontdoen van teveel persoonlijke attributen die je kunnen afleiden van je werk. Een plek naast de televisie of aan de keukentafel naast een aanrecht vol afwas is niet aan te raden. Het liefst werk je aan een zo’n leeg mogelijk bureau met alleen de spullen binnen handbereik die je daadwerkelijk nodig hebt voor je werk.

3. Afspraken
Maak voordat je begint aan je werkdag afspraken met jezelf over de planning van de dag en de tijdstippen waarop je pauze neemt. Natuurlijk hoef je geen negen-tot-vijf-schema aan te houden als je juist bent gaan thuiswerken om tussen de middag bijvoorbeeld nog een uurtje te gaan hardlopen. Zorg daarbij wel voor een vooraf gemaakte planning waarin je voor jezelf hebt wat je aan het einde van de dag gedaan wilt hebben. Op die manier loop je de minste kans dat er niks van je werk terecht komt of dat je juist tot laat in de avond door moet om toch nog het een en ander af te krijgen.

Ook voor pauzes is een duidelijke planning aan te raden. Met een kopje koffie achter je pc is natuurlijk niets mis – dat zal je op kantoor ongetwijfeld ook doen -, maar probeer ook échte pauzes te nemen waarin je even niet aan het werk bent. Ga voor de lunch even naar buiten om een broodje te eten en verlaat op een dag een paar keer je werkplek. Die pauzes heb je nodig om de rest van de dag geconcentreerd te kunnen blijven en kun je bovendien goed gebruiken om toch even die was in de machine te gooien.

4. Sociale contacten
Hoe verleidelijk het ook is, neem privételefoontjes die je op kantoor niet aanneemt ook thuis niet aan. Het haalt je uit je concentratie en verstoort je werkritme. Gebruik je korte pauzes eventueel om je vrienden of familie terug te bellen. Een aparte werktelefoon is hierbij een absolute aanrader!

5. Op locatie
Het is misschien niet helemaal ‘thuis’ werken, maar werken doet het zeker. Althans, als je een beetje bestand bent tegen omgevingsgeluiden. We bedoelen werken in een café of werkplek ingericht voor flexwerkers. Veel grotere cafés beschikken tegenwoordig over gratis wifi en voldoende stopcontacten zodat je gemakkelijk met je laptop kunt inpluggen. Zo’n middagje in een andere omgeving werken kan ontzettend productief zijn. Weet je van jezelf dat het geluid van een koffieapparaat of de gesprekken van andere gasten je alleen maar afleiden? Dan is deze tip uiteraard niet voor jou bedoeld. (bron: baaz | Sanne Ruhaak)

 

Naar het overzicht