5 tips om je vitaliteit op de werkvloer te verhogen

ma 29 jan 2024

Een gezonde geest in een gezond lichaam vormt de basis voor werkgeluk. En ook om optimaal te blijven presteren op de werkvloer, is het belangrijk om je vitaliteit te verhogen. In dit artikel geven we 5 tips over hoe je dat doet.

Je hebt een snelle, veeleisende baan waardoor je veel energie verbruikt. En dat iedere dag opnieuw. Om stress of een burn-out voor te zijn, moet je daarom je vitaliteit verhogen. Als je vitaler naar je werk gaat, ben je gemotiveerder, energieker, meer gefocust en productiever – ook op de langere termijn. Vitaler werken doe je zo:

1. Leef gezond
Het is een open deur, maar gezonder leven is nu eenmaal een onmisbaar onderdeel van je vitaliteit. En je kunt er zelf vrij makkelijk aan werken. Als er op jouw werkplek geen gezond eten en drinken aanwezig is, neem dan zelf een verantwoorde lunch mee. Ook elementair: je rustmomenten pakken, niet te veel overwerken, voldoende bewegen en positief denken. Vergeet verder niet om aandacht te besteden aan de sociale contacten op je werk, want ook prettig omgaan met collega’s en leidinggevenden verhoogt je vitaliteit op de werkvloer.

2. Werk aan je groei
Niet iedereen is even ambitieus, maar stagnatie in je loopbaan kan verlammend werken. Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn essentieel voor je mentale vitaliteit. Zorg ervoor dat je op de werkvloer steeds weer uitdagingen vindt en nieuwe dingen leert, zodat je jezelf blijft prikkelen. Zo kun je volgens vitaliteitsexpert Marije de Vries beter worden in je werk of je werk op een leukere manier uitvoeren. Een nieuwe functieomschrijving, een cursus, een ander takenpakket; ze houden je gemotiveerd en daarmee ook vitaler. Laat je werkgever of leidinggevende weten dat je toe bent aan iets anders.

3. Zoek je geluk
Misschien gaat het crescendo met je carrière: je verdient prima, klimt gestaag op de bedrijfsladder en hebt veel verantwoordelijkheid. Als je desondanks steevast vermoeid naar huis gaat en zelden positieve energie voelt, vraag je dan af: waar word ik echt gelukkig van? Het kan heel goed dat je betekenisvoller werk zoekt; maar liefst 4 op de 10 werknemers vinden hun werk niet zinvol, bleek uit onderzoek van Intermediair en Schouten & Nelissen. Dan is het tijd om een job te vinden waarmee je wél iets bijdraagt aan de maatschappij, een baan waarmee je een verschil maakt in de wereld.

4. Breng je werkgever in beweging
Sommige werkgevers hebben vitaliteitsplannen om het werkgeluk van hun medewerkers te vergroten en ze langer inzetbaar te houden. Zij hebben daar uiteraard zelf belang bij, want van een werknemer die thuiszit met een burn-out wordt niemand wijzer. Soms ontwikkelen organisaties samen met hun verzekeraar een vitaliteitsprogramma en moedigen zij hun mensen actief aan om daaraan deel te nemen. Als vitaliteit nog geen onderdeel is van de bedrijfscultuur, kaart het dan aan bij je leidinggevende. Onderzoek samen de mogelijkheden om een vitalere werkvloer te creëren, zoals flexibele werktijden, verstelbare bureaus, samen sporten en gezond voedsel in de kantine.

5. Laat je motiveren
Sporten, bewegen, gezonder leven, doelen stellen; iedereen weet hoe belangrijk dat is. Maar niet iedereen kan zichzelf motiveren of een goed plan opstellen. Een vitaliteitscoach kan je op het juiste spoor brengen. Die weet dat voor een vitaal gevoel meer nodig is dan alleen een gezonde leefstijl. Een coach kan je helpen met je mentale gezondheid, een duidelijk doel, sociale contacten en een positieve levensvisie. Als alternatief kun je ook zelf een cursus vitaliteit volgen. (bron: Intermediair)

Naar het overzicht