Ik zoek een...

Actueel - Proeverij

Geproefd: workshop De kracht van kwetsbaarheid

wo 20 mei 2015 - Saskia Cohen

Heb de moed om niet perfect te willen zijn
Samen met een groep van 19 vrouwen en 2 mannen volgde ik donderdag 30 april bij Thema in Zaltbommel de workshop ´De kracht van kwetsbaarheid´ van Judith Budde. Als Judith aan het begin van de middag vraagt wat je hoopt mee te nemen, roept dit een verscheidenheid aan reacties op: “Hoe krijg ik diepgang in contact?”, bijvoorbeeld, en: “Kan ik mijn eigen ervaring van gekwetst worden leren inzetten als kracht zonder dat dit me beschadigt?”of “Hoe zorg ik ervoor dat ik niet blokkeer als ik me kwetsbaar toon?” Maar ook de vraag: “Hoe zorg ik ervoor dat ik niet zo snel huil en heftig reageer, hoe kan ik mijn kwetsbaarheid beter leren beheersen?” Judith Budde creëert direct een sfeer van veiligheid met haar verrassende antwoord: “We zijn hier met 22 deskundigen bij elkaar, iedereen weet wat van het onderwerp kwetsbaarheid af! Alle antwoorden zijn te vinden in het spectrum tussen enerzijds ‘het tonen van jezelf’ en anderzijds ‘het beschermen van jezelf’.” Wat een mooi uitgangspunt, de juiste toon is meteen gezet! Er volgt een speelse interactieve kennismaking die meteen weer wat lucht brengt in de licht geladen sfeer die met de introductie was opgeroepen. De deelnemers komen in beweging, staan in verschillende samenstellingen even bij elkaar gegroepeerd en de juiste ontspanning ontstaat alweer om de rest van de middag mee in gaan.

“Kwetsbaarheid is de poort naar intimiteit, naar echt contact“, vertelt Judith Budde. “Het brengt diepgang in onze verbindingen en daarbij doet het er toe hoe er wordt geluisterd want niet iedereen is het waard om jouw verhaal te horen waarin je je zo kwetsbaar voelt.” Op die manier had ik er nog niet eerder over nagedacht maar ik begrijp het meteen als Judith zegt: “Er is moed voor nodig om naar buiten te komen met iets terwijl je niet zeker weet wat er met je verhaal gebeurt.” Mijn gedachten springen direct naar een paar mensen die mij onlangs iets van zichzelf toevertrouwd hebben en ik voel dankbaarheid opkomen omdat ik hun kwetsbaarheid mocht delen. Want inderdaad: dat is bijzonder realiseer ik me nu ineens!

Zelf aan de slag
Na de theepauze gaan we verder met het aanleren van een tool om het makkelijker te maken met kwetsbaarheid om te gaan en te onderzoeken hoe het bij ieder van ons werkt met dat lastige thema kwetsbaarheid. Judith legt ons uit dat iedereen kanten in zichzelf heeft ontwikkeld waarmee we onszelf beschermen tegen al te veel kwetsbaarheid. Zo hebben we bijvoorbeeld onze Perfectionist die ons beschermt tegen onze angst voor kritiek van de buitenwereld of onze Pleaser die ons beschermt tegen onze angst voor conflicten. Met een oefening uit de Voice Dialogue demonstreert Judith hoe je zowel kunt luisteren naar de kant in jezelf die je probeert te beschermen tegen al te veel kwetsbaarheid als naar je kant die je juist uitdaagt om iets nieuws en spannends aan te gaan. Een mooie methodiek, maar niet voor iedereen direct gemakkelijk te gebruiken in de dagelijkse praktijk. Monica Heikoop, docent aan een hbo vond er voor zichzelf te weinig haakjes om het direct al te kunnen toepassen. Voor haar was het lastig om het eigen te maken zonder zich vooraf in de Voice Dialogue-methodiek verdiept te hebben.

We besluiten de middag met een uitgebreide oefening in drietallen. Om beurten vertellen we elkaar over een concrete situatie waarin we kwetsbaar waren en de andere twee deelnemers geven hun onverdeelde aandacht en stellen slechts hier en daar een vraag om het verhaal verder te helpen uitrollen. Geen mening, geen oplossing, alleen luisteren. Dat lijkt misschien simpel, maar is het allerminst. Een kwartier lang luisteren zonder te mogen helpen met goede raad, we zijn het niet gewend!

Roos Kolff vertelt me later dat ze deze middag ontdekte dat kwetsbaarheid en kracht eigenlijk twee kanten van de zelfde medaille zijn. Wel had ze meer handvaten verwacht om te leren deze medaille van kwetsbaarheid naar kracht te leren omdraaien en daarmee verwoordt ze precies ook mijn feedback. Ook Christien Duysens, op deze masterclass afgekomen om met haar persoonlijke ontwikkeldoelstellingen aan de slag te gaan, vertelt me dat deze middag voor haar slechts een allereerste opstap is. De workshop geeft vooral veel stof tot nadenken en in mindere mate concrete antwoorden op de vraag hoe je van kwetsbaarheid tot kracht komt. Na afloop van de workshop ben ik al bijna buiten als ik me ineens afvraag: wat is nou eigenlijk de kracht van kwetsbaarheid? Ik besluit terug te lopen naar Judith Budde om alsnog een antwoord op mijn vraag te krijgen want ‘De kracht van kwetsbaarheid’ is immers de titel van deze mooie middag! “Kwetsbaarheid is een gegeven dat een kracht kan worden als je leert om hier mee om te gaan. Hier is echter geen vast recept voor. Je komt in je kracht als je leert om iets los te laten van je al te beschermende mechanismen en je het gaat aandurven om iets van je kwetsbaarheid te tonen. En daar is moed voor nodig. Vertrouwen dat je het aankunt, ook als er eens iets niet lukt”, vertelt Judith me nog op de drempel.

Zeker de moeite waard als eerste opstap, deze masterclass die ieder van ons verleidt om op eigen wijze verder te gaan met dat boeiende en universele thema kwetsbaarheid.

Auteur: Saskia Cohen, loopbaan- en reïntegratiecoach
Gevolgde workshop: De kracht van kwetsbaarheid
Organisatie: Uitgeverij Thema, www.thema.nl
Trainer: Judith Budde