Ik zoek een...

Actueel - Proeverij

Geproefd: Ontological coaching in action

do 26 mrt 2015 - Sandra Dijke-Jongepier

Begin maart 2015 in Thorn dagen de innemende en uiterst sympathieke hoofdtrainer Alan Sieler (oprichter en directeur van het Ontological Coaching Institute, Melbourne, Australië) en de enthousiaste, conceptueel sterke co-trainer John van Roij (oprichter Inclusion, Helmond) de deelnemers uit om op een andere manier te kijken naar hun eigen ontologie,  hun ‘way of being’ en die van anderen. Sandra Dijke–Jongepier, trainer, doet verslag.

“Ontological coaching; a holistic orientation that respectfully generates learning in all three areas of language, emotions and body as the catalyst for substantive and sustainable change” staat in het informatiepakket over deze driedaagse training. Het klinkt zo logisch maar maakt mij nieuwsgierig naar de praktische toepassing ervan.

Magnetron of slowcooker?
Samen met elf mededeelnemers uit de hele wereld krijg ik bij binnenkomst meteen de vraag: hoe is het gesteld met je gedachten, je stemming en je fysiologie? Niet iets waar ik me dagelijks bewust van ben. Alan schetst het conceptuele framework van ontological coaching. De kwaliteit van ons bestaan wordt bepaald door hoe we in het leven staan (way of being): de samenhang tussen de taal, emoties en stemming en hoe we deze belichamen. Er volgt een voorstelronde waaruit blijkt dat de groep divers is: deelnemers uit het bedrijfsleven, werkzaam in psychologie en coaching, allen benieuwd naar deze nieuwe, respectvolle en praktische manier om verandering teweeg te brengen op individueel, team- of organisatieniveau. Iedereen benoemt en beschrijft leerdoelstellingen voor de training. Een van de vragen bespreekt Alan direct: ’Hoe hangt deze methode samen met alle bestaande methodes/ theorieën van bijvoorbeeld Jung, Gestalt, NLP?’ Alan  geeft aan dat Ontological coaching  verder gaat dan veel bestaand werk waarbij, door de holistische aanpak van de drie domeinen, een diepere en duurzame verandering teweeg gebracht kan worden. John vult aan dat je Ontological coaching kunt vergelijken met het gaarproces in een slowcooker (versus een magnetron); een pakkende metafoor…

Overweldigend
De meest impactvolle ervaring vindt plaats op de eerste dag: een oefening waarbij ik door het aanpassen van de houding van mijn nek en hoofd andere emoties en gedachten ondervind. Dat mijn gedachten mij in een bepaalde stemming kunnen brengen, welke gepaard gaat met een aantal fysiologische consequenties (gespannen schouders bijvoorbeeld) was me bekend. Deze drie-eenheid andersom inzetten is nieuw voor mij. Door het bewust aanpassen van deze meer helpende lichaamshouding, volgt een veel gemakkelijker aanpassing van mijn stemming en taal (mijn gedachten/ de woorden die ik kies om mijn punt te maken).

De rijkdom aan methodes en invalshoeken is na deze dag alleen nog niet helemaal op z’n plek gevallen. Voor mij was het goed geweest als de samenhang die eerste dag al wat duidelijker was geweest. John geeft ons aan het einde van de dag mee dat we in de twee volgende dagen een en ander beter kunnen plaatsen.

De volgende ochtend spreek ik Juliane over de training; werkzaam bij een grote Financial Services organisatie in  Singapore. Ze was op zoek naar een training met nieuwe invalshoeken voor haar leiderschapsvaardigheden. Haar eigen coach had haar deze training en wellicht het gecertificeerde ‘Graduate Diploma Ontological Coaching’ dat in oktober 2015 start, aangeraden. De eerste dag heeft haar overdonderd vertelt ze en ze vraagt zich die ochtend af of dit wel de juiste training voor haar is (zonder diepgaande ervaring als coach). Aan het einde van de tweede dag spreek ik haar weer en is ze erg enthousiast. John had gelijk; het begint op z’n plaats te vallen.

Nauwkeurig en met souplesse
Op de derde dag dient Debbie (oprichter van een coachingorganisatie in Engeland) een ‘case’ in over een ambitieuze  directeur die niet doorheeft dat de mensen die voor hem werken niet harder kúnnen (en beginnen tegen te werken). Hoe om te gaan met deze man? Het gaat haar aan het hart. Alan vraagt of hij met haar deze case plenair mag bespreken. Ieder woord, in de vragen die hij vervolgens stelt, is nauwkeurig en respectvol afgewogen. Mooi om te mogen aanschouwen. Achtereenvolgens vraagt hij haar om deze directeur te beschrijven aan de hand van zijn taal, stemming en fysiologie. Welke stemming zou haar helpen om hem aan te spreken, welke lichaamshouding, welke woorden? Tezamen een respectvolle nieuwsgierigheid naar zijn motivatie. De vragen die volgen, zorgen ervoor dat Debbie zichtbaar (in haar lichaamshouding, de woorden die ze kiest, haar intonatie) vanuit zichzelf in haar kracht gezet wordt en er zelfs zin in krijgt dit gesprek aan te gaan.

7.875  
Dat ‘gesprekken voeren’ een kernactiviteit van een organisatie is, had ik mij nooit zo gerealiseerd. Alan vraagt ons hoeveel verzoeken (telefonisch/ mail/ persoonlijk) we per dag doen. We komen uit op minimaal 35 verzoeken per dag. Dat betekent gemiddeld 7.875 verzoeken per jaar. In hoeveel procent van de gevallen krijg je direct wat je wilt? We bekennen waarschijnlijk maar 15%. Deze verzoeken kunnen een stuk krachtiger, efficiënter en effectiever door het in lijn brengen van je taal, stemming en fysiologie; hiermee een van de bedrijfskundige toepassing van ontological coaching.

Can-do
Tijdens de lunch op dag drie spreek ik met Stefanie; directeur van de Lumis-Akademie (coachingschool) in Düsseldorf. De holistische aanpak van deze training trok haar aandacht, met name de integratie van fysiologie ten opzichte van de andere twee meer bekendere elementen. “Waar je als coach vaak op zoek gaat naar een ‘can-do’-voorbeeld uit het verleden als bron voor verandering, heb je er met Ontological coaching een extra bron bij; een ‘can-do houding’ vanuit je eigen lichaam.” Ze vertelt dat ze dit zelf ook in de oefeningen duidelijk heeft ervaren en is erg enthousiast deze aanpak te vertalen en in Duitsland te implementeren.

Workshop: Ontological coaching in action
Trainers: Alan Sieler en co-trainer John van Roij
Organisatie: Inclusion
Prijs: € 1.235 (exclusief BTW)
Komende editie: 4-6 juni 2015
Zie voor meer informatie: http://www.ontologicalcoaching.com.au/pdf/OCI_OCIA_NL_2015b_lores.pdf

Sandra Dijke-Jongepier is bedrijfskundige. Zij is zelfstandig ondernemer/trainer in teameffectiviteit en persoonlijke ontwikkeling en werkzaam als marketing adviseur.