Ik zoek een...

Actueel - Proeverij

Geproefd: Natuurlijk, rituelen ontwikkelen

wo 11 dec 2013

“Als je een beukennootje bent, word dan een mooie trotse beukenboom, en denk niet: was ik maar een kastanje

De training ‘Natuurlijk, rituelen ontwikkelen’ triggerde mij, omdat we in het westen heel weinig rituelen hebben om gebeurtenissen in ons leven een plek te geven. Begrafenissen en huwelijken zijn bekende rituelen, maar hoe kan je in de dagelijkse stroom stilstaan bij gebeurtenissen? Hoe vier je gebeurtenissen, verwerk of memoreer je ze in het leven? Gebeurtenissen zoals: afscheid nemen van de lagere school door je kind, de eerste menstruatie, de overgang naar een nieuw huis, nieuwe baan, of de genezing van een nare ziekte. Bovendien is het voor veel mensen lastig om te kunnen omgaan met ‘het is zoals het is’. Een ritueel kan helpen een situatie te accepteren en een plek te geven.

Rituelen
De docente Yoke de Wilde van Bureau Smaragd.Coaching heeft haar hele leven gezocht naar gebruiken in verschillende culturen. Ze reisde de hele wereld over om zich onder te dompelen in de diverse rituelen en vieringen. Haar drijfveer is dat ze het ‘nu’ het moment vindt om oude wijsheden wakker te maken bij anderen. “Het is er de tijd voor. Kijk maar naar het aantal natuurcoaches die als paddenstoelen de grond uit komen. Terug naar de natuur en leren hoe oude volkeren de seizoenen betrokken in hun dagelijkse bestaan.” Alle volkeren die Yoke heeft onderzocht, hebben een overeenkomst: de stenen cirkels. De Kelten, de Aboriginals, Indianen, allen gebruiken de seizoenen als een kompas voor het leven. Waarom? “Omdat je dan weet wat je te wachten en te doen staat.” Bij ieder seizoen horen bepaalde taken. Aarde, lucht, vuur en water staan in relatie tot de seizoenen en staan in relatie tot noord, oost, zuid en west. Interessant om te zien hoe er voor elke fase vieringen en rituelen worden gemaakt.

De studiedag
De groep van 9 cursisten werd op 10 oktober hartelijk ontvangen in een prachtige zaal van Het Vlinderhuys in Amersfoort. Yoke is een bevlogen vrouw, die op deze ‘rituelendag’ coaches en trainers handvatten geeft om in hun eigen trainingen te werken met rituelen. Er zijn mensen die een fase in hun leven willen afsluiten, of een begin willen bekrachtigen, anderen zoeken naar een markeermoment.

We krijgen uitleg over ‘de BLOEI methode’ ©, ontwikkeld door Yoke. Bloei staat voor Bezinnen, Loslaten, Ontwikkelen, Erkennen en Inspiratie. Op mijn vraag waarom je dan bijvoorbeeld de zomer zou moeten vieren, volgt de mooie opmerking: ‘omdat na de zomer altijd een herfst volgt. Dus, vier wat je kan vieren’. Ontwikkeling is niet lineair, het is cyclisch. Als voorbeeld noemt ze de fases die een bedrijf doormaakt: van start naar ontwikkeling en bloei, maar ook naar krimp en misschien zelfs faillissement, om daarna weer te ontwikkelen naar iets nieuws. Het is goed om stil te staan bij waar je bedrijf zich op dit moment bevindt. Rituelen kunnen daarbij helpen: ze kunnen helpen een periode te markeren, tastbaarheid te geven aan een situatie, of een besluit bekrachtigen.

Ingrediënten van een ritueel
Als we denken aan een begrafenis als ritueel, dan is dat een groot iets: kost veel moeite, geld, voorbereiding en samenwerking. Een ritueel maken voor eigen gebruik kan heel klein en makkelijk zijn: Je hebt een intentie nodig (wat wil ik verklaren), een handeling (maak het fysiek), en een locatie. Je kan je ritueel zo groot of klein maken als je zelf wilt. Denk aan kleding, getuigen, symbolen, muziek of eten.

Voorbeelden
In tweetallen bereiden we ons eigen ritueel voor. Iedereen spreekt zijn intentie uit. Een deelneemster zegt: “Ik vind mijn missie.” Als ritueel heeft ze een stapel takken (symbool) in het bos gelegd op een mooie open plek (locatie). Langzaam haalt ze tak voor tak weg (handeling), totdat ze uiteindelijk uitkomt bij een mooie dennenappel (de missie). Ze bedankt de getuigen en laat het symbool in het bos achter. Dit ritueel luidt een nieuwe fase in. Iemand anders neemt afscheid van zijn huis door takken te verbranden. Hij bedankt het huis voor al die fijne jaren en verwelkomt zijn nieuwe huis. Reacties op deze intense rituelen: “krachtig en ontroerend”, “voelde als helend”.

Rol van de coach
Aangezien de meeste deelnemers zelf coach zijn en rituelen willen gebruiken, hebben we de rol van de coach uitgebreid besproken. De coach is de bewaarder van de rituele sfeer, spoort mensen aan momenten te doorvoelen en ook echt te beleven. We zijn geneigd door te willen rennen naar de volgende handeling. De coach zorgt ervoor dat iedereen in zijn eigen energie blijft, zowel degene die het ritueel uitvoert als de ‘getuigen’.

Voor mijn praktijk in presentatie-coaching heb ik regelmatig te maken met podiumangst bij klanten. Je zou dan kunnen denken aan het ritueel: begraven van de belemmerende gedachten. Je zou ook een ritueel kunnen bedenken dat je uitvoert voordat je het podium opstapt.

Anderen kregen ideeën om deelnemers een attribuut, dat staat voor een gevoel of een bijdrage, te laten meenemen in teambuildingsessies. Weer anderen bedachten een handeling om hun intentie te bekrachtigen. Hardop uitspreken van de intentie is wel een sleutel voor ‘succes’, omdat we met uitgesproken woorden anderen deelgenoot maken van onze intenties en ze daarmee verankeren.

Eigen ervaring
Het maken en uitvoeren van rituelen heeft naar mijn mening overeenkomsten met NLP: over een denkbeeldige tak of in een cirkel stappen, in het nu, met een intentie. Het delen van je ritueel met de groep doet iets met de persoon en met de toeschouwers: het verbindt.

Conclusie
Ik vond het een inspirerende ervaring om met volslagen vreemden toch zeer persoonlijke intenties te beleven. Ik denk dat het in bijna alle praktijken zeer goed werkt om rituelen te gebruiken, met name voor natuurcoaches, kindercoaches. In de natuur dient alles zich aan. Mijn aanname dat het zou kunnen helpen om ’dat wat is’ te aanvaarden, klopte. In een ritueel is er namelijk ruimte voor rouw, verdriet, vreugde, aanvaarding en berusting. Daarna kan je het laten rusten zodat je verder kan. Van alle volkeren, waarover Yoke overigens zeer bevlogen vertelt, kunnen we leren dat alles in het leven is zoals het is, en dat het aan jou is wat je ermee doet en hoe je het ziet. ‘Als je maar viert!’ Een mooi motto!

Auteur: © Annemarie Vis
Gevolgde training: Natuurlijk, rituelen ontwikkelen
Docent: Yoke de Wilde
Prijs: €150
Volgende training staat gepland op 13 maart 2014
Zie voor informatie: www.smaragd-coaching.nl
Literatuur: ‘Spirit in je werk, natuurwijsheid als inspiratie’, Yoke de Wilde