Ik zoek een...

Actueel - Proeverij

Geproefd “Natuur als Coach”

Vakgebied in BLOEI

do 03 sep 2015 - Marianne van den Puttelaar

Zondag 14 juni 2015 was een bijzondere dag. Deze inspiratievolle bijeenkomst werd georganiseerd ter ere van de geboorte van het 2e boek van Yoke de Wilde.

In haar nieuwe boek ‘ Natuur als Coach’ komen 9 verschillende disciplines  van het nieuwe vak natuurcoaching aan het woord.  Daarnaast vormt  een belangrijk onderdeel de  BLOEI  methode ©. Het handboek is  dik geworden en  boordevol heerlijk naslagwerk om de natuur in te zetten in je eigen werk als coach. Een  logische weg om snel  tot de kern te komen. Yoke; “Voor mij is een van de verrassendste kanten aan natuurcoaching, dat mensen in en met de natuur echt antwoorden, of in elk geval flarden van antwoorden vinden op hun eigen vragen. Natuurcoaching biedt een prachtig kompas voor innerlijke wijsheid.”

De boekpresentatie was in de bomencirkel; wij vormden de mensencirkel daarbinnen, rondom de schrijfster. Begeleid door de rustige klanken van een schaal instrument (het klankspel)  vertelde zij verbaal en non verbaal hoe het boek tot stand gekomen is. Drie jaar geleden barstte het zaadje dat lag te wachten , open. Geïnspireerd door natuurvolken als Indianen en Kelten ontwikkelde Yoke haar BLOEI methode (bloem). Zij heeft de wijsheden vertaald in praktische werkvormen en boetseerde net zo lang tot dat dit hartenboek klaar was. Geschreven met liefde en in verbinding met de natuur is de opluchting nu een feit; het ligt er en is af.

Er klinkt applaus en er is een podium  voor de  mensen die een speciale bijdrage hebben geleverd aan het boek en de dag. Daarna was er de mogelijkheid om te proeven van  de presentaties van de verschillende  disciplines, beschreven in het boek . Yoke heeft deze mensen  daarvoor  uitgebreid geïnterviewd. Wij mochten de hele middag in en uit lopen bij (de) wandelcoaching,  hondencoaching, paardencoaching, bij coachen met bomen, outdoorcoaching, natuurwijsheid, natuurkennis en tuintherapie.

Inderdaad teveel voor een middag. Te boeiend om snel weer weg te lopen. Zelf coach ik met paarden en het coachen met de honden was verrassend! Zoveel overlap, zo mooi hoe de hond het gedrag van de mens spiegelt waardoor inzicht haast als vanzelf ontstaat. Ook bomen zijn van onschatbare waarde;  “staan voor wie je bent” . Het klinkt zo dichtbij dat ik niet snap dat  ik er (tot nu toe) meestal zomaar aan voorbij gelopen ben. De natuur biedt echt talloze handvatten om dichter bij ons zelf te komen.  In contact en verbinding. Telkens met de persoonlijke invalshoek van de coach.

Yoke zelf gaf een sessie waarin haar BLOEI methodiek zich voor ons ontrolde;  in het gras aan de voet van de yurt. De BLOEI methode © betekent  het inzetten van de natuur in je methodiek. Dat kan binnen en buiten. De seizoenen vormen hierbij een mooie metafoor voor persoonlijke ontwikkeling.  Bezinnen (winter), Loslaten (herfst), Ontwikkelen (lente), Eren (zomer). En in het midden, waar seizoenen met elkaar verbonden worden, vind je Inspiratie en zo ontstaat het woord BLOEI (TvC maart 2015, blz 41). De seizoenencirkel wordt letterlijk neergelegd en de coachee zoekt intuïtief zijn/haar plek. Daarmee wordt aan de slag gegaan, bewegend binnen en buiten de cirkel en de verschillende seizoenen. Wij vonden verrassende inzichten en antwoorden op onze eigen vragen.

Gedurende de hele middag kregen we ook letterlijk heerlijke proeverijen, in de vorm van hapjes en drankjes. Voor alle deelnemers was er een cadeau: het boek. Een persoonlijk gesigneerd boek kreeg ik overhandigd. Een waardevolle middag, met mooie mensen, op een betoverende plek met een bezielende inhoud. Informatie over het boek vind je op www.smaragd-coaching.nl. Yoke, dank je wel.

Marianne van den Puttelaar is sociaal psychiatrisch verpleegkundige en coach, Coach Praktijk Spiegelpaard. www.spiegelpaard.com