Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Subsidie voor onderzoek naar coaching

ma 28 mrt 2011

Technologiestichting STW, het Nationaal Initiatief voor Hersenen en Cognitie (NIHC), en Philips Research starten samen een onderzoeksprogramma voor een gezonde levensstijl. Het programma, ’Healthy Lifestyle Solutions‘, heeft als doel effectieve digitale middelen te ontwikkelen die mensen helpen om in hun dagelijkse leven een gezondere manier van leven aan te leren en vol te houden. Deze methode wordt e-coaching genoemd. Gezocht gaat worden naar een combinatie van bewezen coachingstechnieken en de digitale technologie die nodig is om die technieken op individuele basis in te zetten. Het onderzoeksprogramma heeft een looptijd van vijf jaar. STW en NIHC dragen samen 1,5 miljoen euro bij, en Philips 1,5 miljoen euro.

De gezondheid van mensen wordt voor een belangrijk deel bepaald door hun leefwijze. Een goede leefwijze is daarom een belangrijk instrument voor het gezond houden van een vergrijzende bevolking en het terugdringen van de kosten in de gezondheidszorg. Het onderzoeksprogramma ‘Healthy Lifestyle Solutions’ concentreert zich op vier onderwerpen: goed slapen, stress en ontspanning, gezond eten en drinken, en bewegen. Voor elk van deze gebieden bestaan succesvolle coachingsprogramma’s die hun waarde al hebben bewezen. De inzet van het onderzoeksprogramma is om deze bestaande methodieken in een digitale vorm te gieten zodat een begeleider mensen in hun eigen dagelijkse leven op afstand, maar online kan coachen, motiveren en ondersteunen. De technische slag die hierbij gemaakt moet worden, is het ontwikkelen van nieuwe netwerk- en sensortechnologie die het geautomatiseerde coachingsprogramma de gegevens levert die voor de begeleiding nodig zijn. Het motto voor e-coaching is: meten, meekijken en motiveren. De te ontwikkelen technologie mag niet belastend zijn voor het individu en moet ethisch aanvaardbaar zijn.

“Innovatie zal steeds meer draaien om de vraag wat we willen en minder om wat we kunnen,” stelt dr. Eppo Bruins, directeur van Technologiestichting STW. “Met dit Partnershipprogramma verbinden we binnen STW meer dan ooit bèta- en gammawetenschap.”

“Het onderzoeksprogramma ’Healthy Lifestyle Solutions‘ sluit nauw aan op inzichten en oplossingen zoals die zijn omschreven in de Strategische Research Agenda van het ICT Platform Hersenen en Cognitie,” aldus wetenschappelijk directeur van het NIHC prof.dr. Leon Kenemans. “Het NIHC ziet uit naar mooie combinatievoorstellen van technologisch en hersen- & cognitieonderzoek.”

“Door de vele recent verkregen inzichten in de werking van onze hersenen is het inmiddels mogelijk geworden om toepassingen te onderzoeken die erop gericht zijn het gedrag van mensen op positieve wijze te beïnvloeden om zodoende hun levensstijl en welzijn te bevorderen. Dit is een buitengewoon boeiend terrein van toegepaste wetenschappen met mogelijk grote sociaal-maatschappelijke impact,” stelt Jean H.A. Gelissen, verantwoordelijk voor Strategic Partnerships binnen het Lifestyle programma van Philips Research.

Call voor onderzoeksvoorstellen geopend
De ‘call for proposals’ voor het programma gaat op 24 februari open (www.stw.nl). Een programmacommissie, bestaande uit drie experts van Philips en drie academische deskundigen (van wie twee uit het buitenland) die door STW en NIHC zijn aangezocht, zal het programma begeleiden. Meer informatie over dit Partnership-programma met Philips, inclusief de call for proposals vindt u op de website.

STW-Partnershipprogramma
’Healthy Lifestyle Solutions’ is voor Technologiestichting STW haar derde Partnershipprogramma. Met haar Partnershipprogramma’s beoogt STW de Nederlandse wetenschappelijke infrastructuur toegankelijk te maken voor specifieke wetenschappelijke vragen vanuit de industrie. Het onderzoek wordt in Nederland verricht. Eerder sloot STW dergelijke programma’s af met Hyflux uit Singapore en Danone Research in Nederland.

Bron: Technologiestichting STWGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst