Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Quick wins en eternal losses

di 24 sep 2019 - Guido van de Wiel

Samen met legereenheden die zijn uitgerust met volautomatische AK-47 geweren, loopt Ben dwars door grote stukken jungle in Cambodja. Hij is als ranger een aantal jaren geleden de dagelijkse strijd aangegaan tegen stropers en illegale houthakkerij.

Ben is een wat getormenteerde man die zijn leven, inmiddels jaar in en jaar uit, op het spel zet om een stuk jungle van de ondergang te redden. Wat voor de stropers een aantrekkelijke bron van inkomsten is, is in de ogen van Ben een aanslag op de natuur zelf. Eenvoudige bijverdiensten door wild te stropen zorgen inmiddels voor een bedreiging van de biodiversiteit in deze uithoek van Azië.

Een letterlijke stammenstrijd
Ben laat zien welke illegaal gekapte bomen ze inmiddels in beslag hebben genomen. De handel in palissanderhout zorgt voor prijzen die op kunnen lopen tot 80.000 dollar per 1000 kilogram voor flinke stammen die uit een deel bestaan. Wat er met dat hout gebeurt? De allerrijksten laten van dat hout hun exclusieve meubels maken die in grote delen van China als statussymbool gelden. Ondertussen worden deze boomsoorten zelf met uitsterven bedreigd. Ironisch genoeg drijft dat uitsterven de prijs alleen maar verder op, waardoor illegale houtkappers steeds meer risico’s nemen. Diersoorten nemen af en hele stukken jungle verdwijnen. Een letterlijke stammenstrijd is gaande.

Vanuit de stropers en illegale houthakkers bezien is elke individuele beslissing te begrijpen; de jungle is hun enige manier om nog een beetje geld te kunnen verdienen en bijna iedereen van de lokale bevolking heeft zich al in diepe schulden gestoken. Maar collectief beschouwd vindt er kaalslag, roofbouw en irreversibele vernietiging plaats van unieke stukken natuur. Dit verhaal van Ben en zijn missie om de jungle te behouden is te zien in een indringende televisie-uitzending van Floortje naar het eind van de wereld.  

De keerzijde van quick wins
Wie gericht is op quick wins, wordt vanzelf blind voor langetermijneffecten. Wie als aandeelhouder van een bedrijf elk kwartaal winst wil zien, komt bedrogen uit. Wie betaalt daar – nu of op termijn – de rekening van? Wie zijn mensen flink onder druk zet om een project met te weinig fte’s toch op tijd af te krijgen, heeft op korte termijn wellicht succes, maar kampt op lange termijn met een hoog ziekteverzuim. Een bedrijf dat in zwaar weer verkeert en kiest voor een nieuw logo en rebrandingtraject, mag zich twee keer achter de oren krabben: is dat niet weggegooid geld als blijkt dat het bedrijf toch op termijn gesplitst zal worden, in de verkoop gaat of juist met hetzelfde label binnen een andere holding beter tot zijn recht zal komen?

Don’t just do something, stand there
Don't just do something, stand there is een titel van een boek dat ik een paar jaar geleden tegenkwam. Die titel geeft iets weer over de quick wins en over de keerzijde van de quick wins: welke eternal losses zijn gekoppeld aan een te vernauwde blik op de omgeving? Welk verlies en welke schade blijft buiten beeld, maar ontstaat wel degelijk door de keuzes die je maakt?

Wat betekent het wanneer je als nouveau riche in China het spel van de nieuwe upperclass blind mee gaat spelen en palissander meubels gaat bestellen voor je tweede buitenhuis? Heb je het dan gemaakt? Misschien…. maar wat heb je dan – tegelijkertijd – ook afgemaakt?

De volgende keer dat je denkt een quick win te zien, probeer dan na te gaan wat de keerzijde ervan is: wat is de eternal loss die je gelijktijdig wellicht ook creëert met de keuze je maakt?
We zijn vaak tegelijkertijd prooi en predator.

Guido van de Wiel (Wheel Productions) is organisatiepsycholoog, ghostwriter en verbonden aan Verdraaide organisaties en de Veranderbrigade. Hij schreef boeken zoals ‘Durf het verschil te maken’ (best verkochte verandermanagementboek van 2018), ‘Organiseren met toekomst’ en ‘Innoveerkracht’. Hij is executive coach bij TIAS School for Business and Society en bij RSM. Trendwatcher of the Year.

Informatie over de strijd tegen de illegale houthakkerij: A Life-or-Death Hunt for Tree Thieves: Rangers are fighting against long odds to protect Thailand's last stands of prized Siamese rosewoodGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst