Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Ouder maar niet wijzer: hoe ons EQ met de jaren vermindert

ma 28 mrt 2011

Wie slaagt er niet in te zien dat David Brent, de baas van de Britse sitcom The Office, zich onwelvoeglijk gedraagt? Vooral oudere mensen, blijkt uit een nieuwe studie die in het vakblad Psychology and Aging moet verschijnen. Onderzoekers lieten 121 mensen naar vidoclips van de Britse sitcom The Office kijken. De helft van de deelnemers waren tussen de 18 en de 34; de andere helft waren tussen de 60 en de 85. In een paar van de clips beging Brent (Ricky Gervais) zijn gewoonlijke faux pas, zoals zijn eigen promotie verheerlijken net nadat hij mogelijke ontslagen had aangekondigd. In andere clips was zijn gedrag onschadelijk, al bleef hij zich wel idioot gedragen.

De deelnemers aan het experiment moesten de clips dan een score toekennen tussen 1 en 100, waarbij het gedrag van Brent volledig gepast (100) tot volledig ongepast (1) moest worden geëvalueerd. Wat bleek? De oudere deelnemers gaven de clips waarin Brent duidelijk stommiteiten beging een gemiddelde score van 26, de jongere deelnemers kwamen gemiddeld aan 22. Maar eens de minder evidente clips moesten worden beoordeeld raakten de ouderen verward. Ze kwamen gemiddeld aan een score van 68, terwijl de jonger slechts aan 58 raakten.

Volgens de onderzoekers geeft dit mogelijk aan dat naarmate we ouder worden onze empotionele intelligentie afneemt. De oudere deelnemers schatten minder goed in hoe Brents gedrag door zijn collega’s werd ervaren.

"Emotion Perception Explains Age-Related Differences in the Perception of Social Gaffes," Jamin Halberstadt, Ted Ruffman, Janice Murray, Mele Taumoepeau en Melissa Ryan, Psychology and Aging.Bron: Express.beGeef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

gvb - donderdag 31 maart 2011

Zijn de verschillen significant? En wanneer dat zo is, wijzen ze op een teruggang in EQ of naar een toename in begrip voor andermans fouten (zelf heb je er op die leeftijd ook genoeg gemaakt:))

Gertrude - woensdag 30 maart 2011

Ja mee eens, de steekproefomvang is niet heel groot, en het verschil tussen de scores ook niet. Maar ik moest wel lachen toen ik het bericht las. Het plaatst de soms nogal onbeholpen opmerkingen van ouders en schoonouders (waar ik in mijn kennissenkring vaak sterke verhalen over uitwissel) in een grappig daglicht!

Lilianne van den Broek - woensdag 30 maart 2011

Dit is wel heel mager om conclusies aan te verbinden. Nogal populistisch om hier zoveel ophef over te maken.