Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Gezonde topcoaches, betere sportprestaties

…staat gelijk aan: gezonde (executive) coaches, beter prestaties?

vr 23 aug 2019

Niet alleen topsporters, maar ook hun coaches moeten aan hoge verwachtingen voldoen. Nederlandse onderzoekers volgden een week lang topcoaches en hun sporters. In het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Sport & Exercise concluderen zij dat topcoaches die hun werk los kunnen laten, fysiek en emotioneel fitter zijn en daardoor beter kunnen coachen. Dit leidt weer tot betere sportervaringen onder topsporters.

Topcoach tijdens voetbalwedstrijd
Coaching in topsport komt met hoge eisen. Topcoaches moeten met zware druk en verwachtingen omgaan, een optimale trainings- en wedstrijdomgeving bewaken en conflicten tussen sporters in teams vermijden. Deze werkeisen kunnen tot fysieke en psychologische stress leiden met als gevolg verslechterde coaching en verminderd zelfvertrouwen, angst en burn-out bij de gecoachte sporters. Voor coach en sporter een ongewenste situatie, dus hoe blijf je als topcoach fysiek en geestelijk gezond?

Omgaan met coaching op en naast je werk
De gezondheid en het welzijn van een coach worden beïnvloed door factoren op het werk, zoals werkzekerheid, maar ook door factoren naast het werk en het (on)vermogen de knop om te zetten en van het coachen los te komen. Om inzicht te krijgen in hoe topcoaches omgaan met hun coaching, tijdens en naast het werk en in relatie tot de sporters, volgden Nederlandse onderzoekers gedurende acht opeenvolgende dagen 31 professionele coaches en hun 96 topsporters. De coaches en sporters vulden gedurende deze periode dagelijks een reeks enquêtes in.

Resultaten van de studie
De studie toonde aan dat coaches die dagelijks fysiek het werk kunnen loslaten, de volgende ochtend veel fitter aan de dag beginnen en minder moe zijn. Ook het emotioneel afstand nemen van het werk had een positief effect op de stemming de volgende dag. Lagere fysieke vermoeidheid en een hogere positieve stemming van coaches waren vervolgens gerelateerd aan meer werkbevlogenheid. Bij de sporters werkten deze positieve effecten direct door in hun eigen bevlogenheid en prestatietevredenheid.

'Off-job herstel' bevordert de sportervaring
De onderzoekers concluderen dat het zogenaamd ‘off-job herstel’, in termen van fysiek en emotioneel loskomen van werk, niet alleen belangrijk is voor de gezondheid, het welzijn en de werkbevlogenheid van topcoaches, maar ook ten goede komt aan de dagelijkse sportervaringen van topsporters. (bron: UvA)

Publicatie details
A diary study linking coaches’ off-job recovery and athletes’ performance satisfaction, in Psychology of sport & Exercise 44(2019) 26-34, Yannick A. Balk (Universiteit van Amsterdam), Jan de Jonge (Technische Universiteit Eindhoven), Sabine A.E. Geurts (Radboud Universiteit) en Wido G.M. Oerlemans (Technische Universiteit Eindhoven).Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
Nog geen reacties geplaatst