Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

Streef jij naar perfectie?

ma 13 dec 2010 - Judith Webber

Wat zijn er toch veel ondernemers perfectionistisch, valt mij op en ik kom er echt veel tegen, zowel online als IRL (in real life).

En wat houdt dat veel mensen toch tegen om hun grootse plannen uit te voeren! Ik doe dan ook hard mijn best om ondernemers milder te laten worden over zichzelf en waar ze nu al zouden moeten zijn, volgens hun eigen maatstaven.

Zelf heb ik mijn perfectionisme al heel wat jaren geleden laten varen, gelukkig vóór ik ondernemer werd. Want je hebt er helemaal niets aan, is mijn ervaring.

Wat ik tegenkom zijn ondernemers die praten over hun bedrijfjes (!), die wel plannen hebben om in de toekomst van alles te doen, maar wat morgen daarvoor nodig is, weten ze niet. Dit komt doordat de toekomst zodanig ambitieus is neergezet dat het volkomen onhaalbaar wordt, terwijl ze het toch zelf bedenken. De crux zit hem in ongeduld, het beeld moet natuurlijk wel zo snel mogelijk gerealiseerd worden, het liefst gisteren.

Waarom leggen we de meetlat voor onszelf zo hoog?
Het is toch veel leuker om met haalbare doelstellingen te gaan werken, om stapje voor stapje dichterbij te komen, om te mogen groeien van onszelf?! Ik vond overigens zelf ook dat ik er al moest zijn toen ik al een jaar bezig was met mijn bedrijf. Een jaar, dat vond ik lang....

Het jammere is dat we in loondienst weinig zicht krijgen op hoe lang het duurt voor je een bedrijf hebt opgebouwd, we hebben tenslotte alleen binnen die structuur gefunctioneerd, vaak hebben we niet meegewerkt aan die structuur neerzetten. Dat moeten we als ondernemer dus helemaal zelf, vaak ook nog alleen, uitvogelen.

Toetsen
Toen ik met Catriona de markt op ging ben ik heel veel gaan toetsen, mijn verhaal zoveel mogelijk vertellen tegen mijn doelgroep, ondernemers. Hoe rollen de woorden uit mijn mond, hoe landt het bij de ander. Ook ben ik koffie gaan drinken met ondernemers die op het eerste oog met soortgelijke dingen bezig zijn, uit pure interesse in hoe zij dat nu doen.

Dat stelde ik laatst ook voor aan een klant, die me toen wantrouwend vroeg of dat wel kan, met een concurrent om tafel gaan zitten. Ik vind dus van wel, de vraag of het een concurrent is, komt wat mij betreft pas later aan de orde. Het is voor mij gewoon een andere ondernemer, een mens van vlees en bloed met verhalen en ervaringen, die interessant kunnen zijn voor je. Ik vind het reuze interessant om te ontdekken waar onze raakvlakken, maar zeker ook onze verschillen zitten. Marktverkenning noemen ze dat volgens mij...

Dit raad ik dan ook aan iedereen aan, zet een stap naar buiten en toets je (nieuwe) ideeën, met je doelgroep, met potentiële klanten, met mede ondernemers. Zij helpen je mee je idee perfect te maken, zo perfect zelfs dat het helemaal aansluit bij wat zij willen en wat jij te bieden hebt (dat moet je wel even zelf in de gaten houden)! Mooi toch?

En dan?
Na het toetsen kun je gewoon beginnen, met een pilot bijvoorbeeld. Op deze manier geef je jezelf de ruimte het niet perfect te hoeven doen de eerste keer, je mag leren van wat er goed gaat en wat beter kan en je bent daar lekker transparant over. Wat er bij de ander weer voor zorgt dat ze je makkelijker voorzien van feedback. Hoe opener jij bent, hoe meer anderen je helpen (and I know)!

Wedden dat je je perfectionisme al een beetje hebt losgelaten? Je bent namelijk gewoon begonnen....


Judith Webber is eigenaar van PureHuman en ziet het als haar missie om de wereld puurder te maken. Dit doet ze al coachend, trainend, sprekend en schrijvend. Aan de hand van de 7 thema's hartsmotieven, richting, focus, openen, magneetwerking, flow & groei laat Judith zien hoe je puur kunt ondernemen. Haar boodschap: Laat jezelf zien!Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Daniel - dinsdag 25 januari 2011

Herkeenbaar en goed dat je de aandacht in dit stuk legt op wat je wilt.

Otteline Asselbergs - vrijdag 17 december 2010

Herkenbaar! Zowel bij mezelf als ook cliënten. Goed verhaal ben het met je eens!

Martin Kuivenhoven - woensdag 15 december 2010

Hallo Judith, zeer herkenbaar en bovendien uitnodigend geformuleerd. Helemaal in mijn lijn van coachen en onderzoeken, bedankt!

Peter Brinkman - woensdag 15 december 2010

THANKS, dit had ik net even nodig...

Matthijs - woensdag 15 december 2010

Beste Judith, Een heel herkenbaar en goed geschreven gedachte. Ga zo door.

Martijn Meima - woensdag 15 december 2010

Judith, wat ben ik het met je eens! Gewoon beginnen, toetsen, een pilot starten. Laagdrempelig, maar wel aan de slag. Dat is volgens mij de manier om echt iets in de wereld te zetten. Stapje voor stapje en voortschrijdend inzicht opbouwen. Dank voor deze column!