Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

4 tips om gelukkig(er) te worden

ma 28 okt 2019

Je maakt een mooie wandeling in de natuur, maar onderweg begint het onophoudelijk te plenzen. Baal je dan flink, kan het je weinig schelen of verwelkom je zo'n lekkere bui juist met open armen? Dat heeft te maken met je verwachtingen en die zijn weer van grote invloed op je geluksgevoel.

Ap Dijksterhuis legt uit welke manieren er zijn om je eigen geluk te bepalen en welke factoren daarbij een rol kunnen spelen. En hij heeft nog een paar haalbare tips om je geluksgevoel te vergroten.

1. Gedachten positief sturen
Dijksterhuis geeft aan dat het mogelijk is om je gedachten positief te sturen. Dit is voor mensen die in een depressie zitten vanzelfsprekend lastiger omdat ze minder controle hebben over hun gedachten. Maar als je goed en gezond in je vel zit, kun je zelf de regie krijgen over je gedachten. Realistische, of soms zelfs een beetje negatieve verwachtingen hebben is eigenlijk heel gezond, want dan kunnen dingen alleen maar beter uitpakken dan je vooraf had bedacht.

Wanneer je te graag wil dat dingen perfect verlopen, zal dit tegen kunnen vallen. “Denk maar aan vakantiestress. Mensen zijn op vakantie niet bereid om ook maar de kleinste tegenslag te verwerken, omdat op vakantie alles perfect hoort te zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan het voelen alsof de vakantie niet geslaagd is.” Dit is bijvoorbeeld hetzelfde bij oud en nieuw. “Je gaat naar een feest met torenhoge verwachtingen, want oud en nieuw is ‘het feest van het jaar’. Maar zeg nou zelf: de meest spontane avonden zijn toch eigenlijk het leukst?”

2. Ga wandelen
Je leest het steeds vaker: ga wandelen, want dat is goed voor je. Maar waarom? Volgens Dijksterhuis zijn er meerdere bewezen redenen. “Wandelen is een goed middel tegen stress en burn-out. Daarnaast heeft het een meditatief effect. Zie het alsof er lucht ontsnapt uit een ventiel. Wij zitten constant met zorgen en andere dingen in ons hoofd waarover we ons druk maken. Door te wandelen laat je deze ‘ellende’ ontsnappen.”

Dat leegmaken van ons hoofd lijkt steeds belangrijker te worden. We hebben het echt nodig, terwijl dit vroeger niet zo was. Met vroeger bedoelen we de tijd waarin mobiele telefonie nog niet bestond. Want als je toen ergens op moest wachten, was je alleen met je gedachten. Je kon even mijmeren over dingen. Of een gesprek voeren met iemand en gedachten uitwisselen. Tegenwoordig pakt iedereen direct zijn telefoon.

Wandelen is daarnaast goed voor je denkprocessen. “Bijna alle schrijvers wandelen. Uit onderzoek blijkt dat ze dat meestal ’s middags doen. Tijdens zo’n wandeling denken ze dan na over de titel van het volgende hoofdstuk van hun boek. Bob Dylan zei ooit: ‘Als ik niet wandel, verzin ik niks’. Die man heeft de beste teksten ooit geschreven.”

3. Ervaringen in plaats van spullen
Er is een groep mensen op de wereld die meer geld heeft dan nodig is voor hun eerste levensbehoeften. Deze groep breidt zich in rap tempo uit. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat mensen met het geld dat ze over hebben, liever ervaringen kopen dan spullen. Het beleven van ervaringen draagt meer bij aan geluk dan het hebben van (dure) spullen.

Dijksterhuis: “Als we spullen kopen, zijn we vaak maar heel even blij. Bij een ervaring kan je het geluk voor altijd ervaren, want je houdt er een herinnering aan over. Daarnaast heb je bij ervaringen meer voorpret dan bij spullen. Voorpret is een vorm van geluk. Denk aan een het maken van een reis en hoe veel zin je vooraf hebt om te gaan. Daarnaast ben je niet alleen van tevoren gelukkig, je ervaart dat geluk ook tijdens – en zelfs na de reis.”

Herinneringen van leuke – maar ook minder leuke – ervaringen worden steeds mooier naarmate de tijd verstrijkt. “Zestien uur in een bus zitten onderweg naar een prachtige locatie is niet leuk. Maar na die reis kijk je er hoe dan ook met een glimlach op terug: de busreis was verschrikkelijk, maar alles bij elkaar was het een prachtige ervaring. We onthouden en benoemen vaak alleen de positieve kanten van een ervaring en ook dat draagt bij aan geluk.”

4. Leef in het nu
We zijn geneigd om elke dag hetzelfde te doen, op dezelfde manier. Maar voor je geluk wijk je maar beter af en toe af van je routine: “Daag jezelf uit om iets anders te doen dan gebruikelijk. Ga naar een land of stad waarvan je zeker weet dat je er een enorme cultuurshock zal beleven. Je wordt dan gedwongen om in het nu te leven. Door dingen mee te maken en nieuwe ervaringen op te zoeken, stimuleer je dat. Alles doen wat niet in je standaard routine zit is gezond. Het ‘in het nu’ leven maakt dat je geen zorgen over morgen hebt en niet treurt om iets wat gisteren is gebeurd.” (bron: RTL Nieuws | Paula Vaarkamp)Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:

Marja Hoogwegt - donderdag 31 oktober 2019

In eerste instantie dacht ik 'wat een aardig stukje' ,a;s wandelcoach herkende ik de zaken die bij wandele worden genoemd. Maar bij punt 3 dacht ik 'nee' dit klopt niet. Ik heb een heel goed geheugen voor fijne ervaringen, maar ik vind de tegensteling die wordt geschetst tussen ervaringen en spullen heel onterecht. Ik ben ontzettend blij met de aanschaf, enkele jaren terug, van een digitale piano, en dit geeft mij leuke uitdagingen en belevingen etc. ; zo ook de weefgetouwen bij een van mijn vriendinnen. En de voorpret die wij ( en vele anderen) dan hebben bij het uitzoeken van het juiste exemplaar..... (!). Bij sommigen is dat dan bv. de auto of de electrische fiets of de racefiets. Wie is Ap Dijkstehuis om een oordeel te vellen over hoe anderen blij kunnen zijn met hun spullen? Ook een wasmachine kan bv. een blijvende vorm van genot verschaffen, of zou dhr. Dijksterhuis alles liever op de hand wassen? Toegegeven, het bezoeken van een wassalon biedt meer onverwachte ontmoetingen. Mijn dochter mag dit genoegen nu weer smaken omdat zij door woningnood geen ruimte heeft om de was thuis uit te hangen. Maar zij treurt niet, ze is gelukkig blij met al de ervaringen en dingen die ze in haar nieuwe woonplaats meemaakt en kan benutten. Overigens breidt de groep die een tekort heeft aan eerste levenbehoeften zich helaas óók uit... … zo mogen we nog steeds blij zijn met warmte in huis, en schoon water, maar dit zal over enige tijd wel een stuk duurder worden; na een wandeling kijk je hier natuurlijk anders tegenaan..... en gelukkig: wandelen is ook niet duur. Je hoeft niet ver weg te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten en de dingen eens anders aan te pakken.