Ik zoek een...

Actueel - Nieuws

3 signalen die aangeven dat je gesprekspartner liegt

di 28 sep 2010

‘De slimsten onder ons bereiken de top dankzij een zondvloed van leugens en eens ze de top bereikt hebben, kunnen ze niet anders dan nog meer te liegen’. Machtige zakenlui zijn veel betere leugenaars dan hun werknemers. Dat blijkt uit een studie waarover de Harvard Business Review recent nog berichtte. Maar wat zijn nu de aanwijzingen die verraden dat je gesprekspartner een leugenaar is? Om te beginnen is het belangrijk dat je je gesprekspartner kent en observeert wanneer hij niet liegt. Pas daarna kan het je opvallen dat hij niet in zijn gewone doen is. De lichaamshouding, de lach, de manier waarop hij met stress omgaat, het geforceerd kalm overkomen... Indien iemand gedurig op zijn stoel zit te wiebelen, verdenk hem er dan niet van te staan liegen wanneer hij op zijn stoel zit te wiebelen.

3 verbale en non-verbale aanwijzingen die een leugenaar kunnen ontmaskeren:
1. Non-verbale aanwijzingen. Leugenaars repeteren de woorden die ze zullen zeggen, maar niet de gebaren die ze daarbij zullen maken. Omdat liegen al moeilijk genoeg is, zal hun lichaam veelal onbeweeglijk zijn. Ze kijken naar de grond, spreken minder luid dan gewoonlijk, ademen trager en knipperen minder met de ogen dan normaal. Wanneer de leugen verteld is zullen ze een onbewaakt moment van opluchting tonen. Politiemensen zullen een interview vaak abrupt onderbreken om te kijken of hun verdachte zichzelf ook met zo’n moment van opluchting verraadt.

2. Verbale aanwijzingen. Mensen die liegen spreken in een afstandelijke, niet-formele taal, eerder dan in gewone spreektaal. De ontkenning van zijn affaire met Monica Lewinsky door ex-president Bill Clinton is daarvan een goed voorbeeld. 'I did not have a sexual relationship with that woman, Miss Lewinsky'. Clinton dacht dat indien hij gewoon zou gezegd hebben 'I did not have a sexual relationship with Miss Lewinsky', dat te familiair zou zijn overgekomen. Verder zullen leugenaars makkelijk hun verhaal aandikken met veel details. Om geloofwaardiger over te komen kijken ze  je bijna continu recht in de ogen. Kijk naar Clinton, die zich tijdens zijn valse verklaring bijna onafgebroken tot één van zijn toehoorders richt.  (Tijdens een normaal gesprek kijken we slechts 60% van de tijd in de ogen van onze gesprekspartner).

3. Leugenaars vertellen een verhaal perfect in chronologische volgorde.  Laat ze hun verhaal achterstevoren vertellen. Ze kunnen het niet. Eerlijke mensen onthouden een verhaal in emotionele volgorde van belangijkheid. Leugenaars kunnen hun leugen prima opdissen, maar wanneer de volgorde van het relaas moet worden omgedraaid vallen ze door de mand.

Bron: express.be